Alergiile alimentare și intoleranțele sunt destul de frecvente la copii mici. O alergie alimentară este cauzată de o reacție a sistemului imunitar la o proteină alimentară. Chiar și cantitățile foarte mici de alimente pot fi periculoase pentru persoanele cu alergii severe. Intoleranța alimentară este orice reacție alimentară care nu este cauzată de sistemul imunitar. Cea mai cunoscută este intoleranța la lactoză, ceea ce înseamnă că o persoană nu poate digera zahărul din lapte. În mod obișnuit, simptomele se referă la tractul gastro-intestinal și, deși pot fi neplăcute, nu pot pune viața în pericol.
Cele mai frecvente alimente care provoacă alergii includ: lapte, ouă, arahide, nuci, soia, pește și fructe de mare. Laptele, soia și alergia la ouă sunt, de obicei, depășite odată cu vârsta școlară, pe când arahidele, alunele, peștele și fructele de mare, de obicei, persistă pe o perioadă nedeterminată.
Dacă suspectați că copilul dvs. are o alergie alimentară, trebuie să discutați cu medicul de familie sau pediatru. Dacă medicul este de acord, el vă va îndruma către un alergolog, care va efectua teste cutanate și / sau un test de sânge.
Pentru pete roșiatice ușoare sau umflături, supravegheați-vă îndeaproape copilul și luați în considerare administrarea unui antihistaminic (de exemplu, Benadryl). Pentru umflături grave, urticarie sau orice simptome interne, cel mai bun medicament este o injecție de epinefrină (adrenalină). În cazul unei reacții alergice grave, acesta trebuie să fie dus imediat la spital.
Majoritatea copiilor alergici la ouă și lapte își vor depăși alergiile pe la vârste cuprinse între 3 și 5 ani. Un număr mic poate să depășească alergiile la nuci, pește și arahide, astfel că este important să vizitați și să urmați sfatul alergologului.