ECHIVALENȚE ALIMENTARE CANTITATIVE PENTRU O PORȚIE:
Pâine, cereale, orez, paste:
• O felie de pâine
• ½ cană cereale, orez sau paste făinoase (fierte)
• Un biscuit
Fructe:
• un fruct mediu (măr, banană, portocală)
• ½ grapefruit
• ½ cană cireșe
• ¾ cană suc
• o felie medie de pepene
• un ciorchine mijlociu de strugure
Legume, vegetale, cartofi:
• ½ cană vegetale proaspete sau fierte
• O cană de legume frunze fierte
• ½ cană zarzavaturi fierte
• ¾ cană suc de roșii
• Un cartof mijlociu
Carne, pește, fasole boabe, ouă:
• 100 g carne gătită
• Un ou
• ½ cană leguminoase uscate fierte
Lapte, iaurt, brânză:
• O cană de lapte sau iaurt
• ½ cană brânză de vacă
• 50 g telemea

Piramida alimentară subliniază în același timp balanța, varietatea și moderația cu care este necesar ca unele alimente să fie consumate, punând accent pe consumul cerealelor, legumelor și fructelor, considerate a fi baza pentru o nutriție adecvată. Ele trebuie acompaniate de alimente bogate în proteine (lapte, brânză, carne și produse din carne cu un conținut scăzut în grăsimi).
Vârful piramidei, având cel mai mic volum este reprezentat de grăsimi și de produse zaharoase. Acestea trebuie consumate rar și în cantități mici.