021-252 04 43contact@laboretica.ro Laboretica | Viitor în sănătate

Totul despre intoxicația alimentară

Home / Totul despre intoxicația alimentară

TOTUL DESPRE INTOXICAȚIA ALIMENTARĂ

Gastroenterita este o afecțiune care implică inflamația mucoasei intestinului – în special a stomacului și a intestinelor. Se rezolvă, în general, fără medicație, dar în unele cazuri, poate duce la complicații. Gastroenterita este, de obicei, provocată de viruși, bacterii sau paraziți; când sursa unei astfel de infecții stă în alimente contaminate, se numește intoxicație alimentară. Gastroenterita poate fi denumită și “gripă gastrică” sau “gripă de stomac”.

Aspecte generale ale intoxicației alimentare

Majoritatea cazurilor de gastroenterită sunt cauzate de infecția cu bacterii, viruși sau paraziți. Diaree, greață, vărsături și dureri abdominale sunt simptomele tipice. Cea mai gravă complicație este deshidratarea, în special pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi cele foarte tinere și cele în vârstă

Tratament

Tratamentul se concentrează pe reducerea simptomelor și prevenirea complicațiilor, în special a deshidratării. Principala strategie de tratament și prevenire este odihna și înlocuirea fluidelor pierdute și a electroliților prin consumul multor lichide (de preferință, cu săruri de rehidratare orale pentru a înlocui electroliții pierduți), savurând cantități mici de apă sau lăsând cuburile de gheață să se topească în gură. Treptat se reia alimentația. Nu sunt recomandate restricții specifice, dar ar fi mai ușor să se înceapă cu alimentele mai slabe (cerealele, orezul, toastul și bananele sunt exemple bune), deoarece alimentele grase, zaharoase sau picante, produsele lactate, cofeina și alcoolul pot agrava simptomele de gastroenterită. Pentru a evita efectele periculoase și potențial letale ale deshidratării datorate diareei, sunt recomandate sărurile de rehidratare orale (SRO) pentru persoanele vulnerabile (de exemplu, sugari și copii, adulți peste 65 de ani și persoane cu imunitate slăbită). Sarea, glucoza și mineralele pierdute prin deshidratare sunt înlocuite cu plicuri de săruri de rehidratare orale disponibile din farmacii. Sărurile sunt dizolvate în apă potabilă și nu necesită prescripție medicală. Este important să obțineți concentrația potrivită, deoarece prea mult zahăr poate face diaree mai rău, în timp ce prea multă sare poate fi extrem de dăunătoare, în special pentru copii. O soluție mai diluată (de exemplu, folosind mai mult de 1 litru de apă) este preferabilă unei soluții mai concentrate.

Tratament/medicaţie pentru gastroenterită

Discutați cu un medic înainte de a lua medicamente anti-diaree deoarece unele infecții se pot agrava cu medicamente anti-diaree.
Sunt disponibile medicamente pentru reducerea principalelor simptome de gastroenterită – diaree și vărsături, precum loperamida (versiunile de marcă includ Imodium) și subsalicilatul de bismut (de exemplu, Pepto-Bismol), medicamente antiemetice (anti-vărsături), cum ar fi Clorpromazină și Metoclopramid.

Simptome

Patru bine-cunoscute, simptome clasice sunt tipice de gastroenterită:

1. Diaree (scaune libere)
2. Greață (senzație de rău sau de somnolență)
3, Vărsături
4, Dureri abdominale (crampe stomacale)

Aceste simptome pot apărea în orice combinație; au însă un debut brusc (acut), dar acest lucru și severitatea simptomelor pot varia. Debutul simptomelor după consumul alimentelor contaminate poate fi în câteva ore, dar perioada de incubație poate fi, de asemenea, mult mai lungă, în funcție de agentul patogen implicat. Vărsăturile se întâmplă de obicei mai devreme în boală, diareea durează de obicei câteva zile, dar poate fi mai lungă în funcție de organismul care cauzează simptomele.
Pe lângă simptomele clasice de mai sus, intoxicația alimentară mai poate provoca:

5. Pierderea poftei de mâncare
6. Febră sau temperatură ridicată și frisoane

Tipul simptomelor gastrointestinale este un indiciu pentru tipul de infecție – infecția virală produce, în general, diaree fără sânge sau mucus, iar diareea apoasă este simptomul proeminent. Dimpotrivă, mucusul și sângele sunt mai frecvent observate în diareea bacteriană. Norovirusul poate determina apariția acută a vărsăturilor, în special la copii.

Cum prevenim?

Igiena bucătăriei este cheia pentru prevenirea otrăvirii alimentare. Consilierea standard pentru a evita otrăvirea alimentară include patru componente cheie:

1. Gatiti! Asigurați-vă timp de încălzire corespunzător la temperatura potrivită pentru a ucide orice bacterie care poate provoca gastroenterita. Este util să folosiți un termometru pentru a testa carnea gătită și pentru a vă asigura că gălbenușurile de ou sunt ferme.
2. Separaţi! Alimentele se ţin separate pentru a evita contaminarea încrucișată, în special carnea brută.
3. Răciţi! Depozitarea refrigerată încetinește creșterea bacteriilor dăunătoare.
4. Curățați! Așezați ustensilele și mesele de lucru curățate și spălați frecvent mâinile, mai ales înainte de a mânca sau atinge gura și după manipularea cărnii sau ouălor crude.

Contact

Nu suntem disponibili chiar acum. Dar, ne puteti trimite un e-mail și iti vom raspunde cat mai urgent.