Laboretica | 5 motive pentru care ar trebui să bei apă minerală
021-252 04 43contact@laboretica.ro Laboretica | Viitor în sănătate

5 motive pentru care ar trebui să bei apă minerală

Home / 5 motive pentru care ar trebui să bei apă minerală

5 motive pentru care ar trebui să bei apă minerală

Apa minerală provine din rezervoarele subterane. Spre deosebire de apa potabilă obișnuită, apa minerală nu este supusă procesării chimice. După cum sugerează și numele, apa minerală conține cantități mari de minerale, în special magneziu, calciu și sodiu. Dar este apa minerală mai bună decât apa obișnuită? Și dacă da, care sunt beneficiile ei? Acest articol discută doar câteva dintre beneficiile posibile pentru sănătate asociate cu consumul de apă minerală.

Apa minerală față de apa obișnuită

Toate organismele vii au nevoie de apă pentru a supraviețui. Nu numai că apa suportă funcții fizice esențiale, ci oferă și elemente nutritive vitale pe care organismul nu le produce singure. În timp ce majoritatea oamenilor au acces la apă potabilă curată, mulți aleg apa minerală îmbuteliată pentru puritatea ei percepută și potențiale beneficii pentru sănătate. Cum se compară apa minerală cu apa obișnuită? Pe baza dovezilor actuale, diferențele nu sunt foarte semnificative. Ambele tipuri conțin minerale și suferă o formă de prelucrare. Cu toate acestea, prin definiție, apa minerală trebuie să conțină o anumită cantitate de minerale, iar procesul de îmbuteliere are loc la sursă. Discutăm mai jos despre diferențele dintre apa de la robinet și apa minerală.

Apa de la robinet

Apa din robinetele de uz casnic vine fie din surse de suprafață, fie subterane. În mod normal apa de la robinet trebuie să îndeplinească standardele de siguranță pentru apa potabilă stabilite de Agenția pentru Protecția Mediului. Aceste reglementări limitează numărul de contaminanți prezenți în apa furnizată locuințelor. Furnizorii de apă din comunitate transferă apa de la sursă la stațiile de tratare, unde este supusă dezinfecției chimice. Apa curată devine în cele din urmă livrată către gospodării printr-un sistem de țevi subterane. Apa de la robinet conține minerale adăugate, inclusiv calciu, magneziu și potasiu. Apa de la robinet are un conținut mai mare de minerale, pe care unii îl consideră mai sănătos. Cu toate acestea, mineralele din apa dură formează depozite care pot coroda conductele sau restrâng fluxul. De asemenea, în ciuda eforturilor depuse de furnizorii publici de apă, contaminanții din țevile ruginite sau scurgeri pot polua apa potabilă.

Apa minerală

Apa minerală provine din rezervoare naturale subterane și izvoare minerale, dându-i un conținut mai mare de minerale decât apa de la robinet. Potrivit specialiștilor, apa minerală trebuie să conțină cel puțin 250 părți per milion din totalul substanțelor dizolvate. Se interzice producătorilor să adauge minerale la produsele lor. Mineralele care sunt adesea prezente în apa minerală includ: calciu, magneziu, potasiu, sodiu, bicarbonat, fier,zinc. Spre deosebire de apa de la robinet, apa minerală este îmbuteliată la sursă. Unii oameni preferă apa minerală din cauza purității sale percepute și a lipsei de tratamente chimice de dezinfecție. Cu toate acestea, apa minerală poate fi supusă unei prelucrări. Aceasta poate include adăugarea sau eliminarea gazului de bioxid de carbon (CO2) sau eliminarea substanțelor toxice, cum ar fi arsenul. CO2 ajută la prevenirea oxidării și limitează creșterea bacteriilor în apa minerală. Apa naturală carbonatată își obține CO2 de la sursă. Producătorii pot, de asemenea, să-și infuzeze apa cu CO2 după extracție.

Următoarele secțiuni discută despre 5 beneficii potențiale ale consumului de apă minerală.

O sursă de magneziu

Ambele ape, minerală îmbuteliată și cea de la robinet, pot fi surse de magneziu. Acest nutrient joacă roluri esențiale în reglarea tensiunii arteriale, a nivelului glucozei din sânge și a funcției nervoase. Unele surse au mai mult sau mai puțin magneziu decât altele. Cantitatea de magneziu din apă poate varia de la 1 miligram per litru la mai mult de 120 mg per litru, în funcție de sursă. Valoarea zilnică recomandată pentru magneziu este următoarea:

  • 310-320 mg pentru femei (adulte)
  • 400-420 mg pentru bărbați (adulți)

Potrivit Oficiului Suplimentelor Dietetice, majoritatea oamenilor consumă mai puțin decât cantitatea recomandată de magneziu. Iată câteva simptome de deficit de magneziu: pierderea poftei de mâncare, oboseală, slăbiciune musculară, greață și vărsături. O deficiență severă poate provoca unele dintre următoarele: amorțeală sau furnicături, crampe musculare, niveluri scăzute de calciu sau potasiu, schimbările de dispoziție, bătăi neregulate ale inimii, convulsii.

Reducerea tensiunii arteriale

Având niveluri scăzute de magneziu, poate contribui la hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă congestivă și afecțiunile care cauzează bătăi neregulate ale inimii. Apa minerală bogată în magneziu poate, prin urmare, ajuta la scăderea riscului bolilor cardiovasculare. Un studiu la scară mică din 2004, la care au participat 70 de adulți cu hipertensiune arterială-limită și niveluri scăzute de magneziu, a constatat că un consum de 1 litru de apă minerală pe zi a redus tensiunea arterială.

Reglarea circulației sanguine

Apa minerală poate conține cantități mari de calciu, magneziu și potasiu, toate acestea favorizând circulația sângelui. Calciul este necesar pentru construirea și menținerea oaselor puternice. De asemenea, reglează rata și ritmul bătăilor inimii.

Întărirea oaselor

Apa minerală conține calciu, care ajută la creșterea forței osoase. Când țesutul osos se descompune, corpul își depozitează oasele noi. În timpul adolescenței, osul nou este depus mai repede decât osul vechi care se descompune. Cu toate acestea, după vârsta de 20 de ani, pierderea osoasă poate începe să depășească formarea osoasă, ceea ce poate duce la oase fragile și slabe. Exercițiile regulate și dietele bogate în calciu pot întări oasele și pot preveni pierderea osoasă. Autorii unui studiu din 2017 au comparat modul în care organismul absoarbe calciu din lapte, suplimente de calciu și apă minerală. Ei au concluzionat că apa minerală cu cantități mari de calciu poate, de fapt, să îmbunătățească alimentarea cu calciu a organismului. Magneziul susține, de asemenea, oasele puternice. Rezultatele unui studiu la scară largă din 2014 au sugerat că femeile mai în vârstă, cu un aport de magneziu ridicat, de peste 422,5 mg pe zi, au avut o densitate osoasă mai mare, comparativ cu cele cu un aport mai mic de minerale.

Promovarea sănătății digestive

Obținerea de suficient magneziu în dietă poate ajuta la prevenirea constipației și îmbunătăți starea de sănătate a sistemului digestiv. Magneziul atrage apa în intestine, ceea ce îmbunătățește consistența scaunului. De asemenea, relaxează mușchii intestinali, susținând mișcările normale ale intestinului. Conform rezultatelor unui studiu controlat randomizat, consumul de apă minerală care conține sulfat de magneziu și sulfat de sodiu a condus la mai multe mișcări intestinale și o îmbunătățire a calității vieții la persoanele cu constipație.

Riscuri

Apa minerală este, în general, sigură de băut. Foarte puține cercetări indică orice impact imediat asupra sănătății asociat cu consumul de apă minerală simplă. Apa minerală carbonatată conține acid carbonic, care poate provoca sughițuri sau balonare. Cu toate acestea, apa minerală și alte ape îmbuteliate pot conține contaminanți specifici. Prin definiție, apa minerală trebuie să conțină o cantitate minimă de microbi. În plus, apa minerală nu poate suferi același proces de dezinfecție ca apa de la robinet, deoarece este îmbuteliată la sursă, astfel încât gama de microbi poate varia.

Toxicitate din plastic

Multe recipiente din plastic conțin bisfenol A sau BPA. Această substanță chimică poate interfera cu funcția hormonală normală. Microplastica, particulele mici de plastic, reprezintă o altă preocupare potențială. Oamenii de știință au identificat microplastica în alimente și băuturi, precum și produsele din fructe de mare, bere și sarea de masă. În 2018, cercetătorii au publicat o revizuire sistematică a datelor actuale privind toxicitatea din plastic. Deși recunosc că sunt necesare mai multe cercetări, autorii menționează că microplastica din apa minerală îmbuteliată nu pare să reprezinte un risc pentru siguranță.

Apa carbonatată dăunează dinților

Apa minerală sau carbonatată poate deteriora smalțul dinților. Apa carbonatată are un pH mai scăzut decât apa obișnuită, făcând-o ușor acidă. Conform unui studiu recent, apa produsă de un carbonator de sodiu a redus semnificativ duritatea smalțului într-un cadru de laborator. Cu toate acestea, apa carbogazoasă are încă un impact mai mic asupra dinților decât consumul de sucuri carbogazoase. Un studiu a arătat că apa aromatizată și pură, carbogazoasă, prezintă mai puțin un risc pentru smalțul dintelui decât sucurile carbogazoase.

Îngrijorări privitoare la mediu

O problemă majoră în jurul apei minerale o implică recipientul. Producția pe scară largă a sticlelor de plastic cauzează poluarea și are consecințe grave asupra mediului. Într-un studiu din 2016, cercetătorii au analizat diferitele efecte asupra mediului ale tratării regulate a apei, a apei minerale în sticle de plastic și a apei minerale în sticle de sticlă. Ei au descoperit că metodele de procesare a apei de la robinet au fost opțiunea cea mai favorabilă. Oamenii de știință au remarcat, de asemenea, că producerea sticlelor de sticlă a consumat cea mai mare cantitate de materie primă și a necesitat cea mai mare parte a energiei.

Perspectivă

Apa minerală carbonatată poate afecta smalțul dinților. Apa minerală conține cantități mari de magneziu, calciu, sodiu și alte minerale benefice. Studiile sugerează că utilizarea apei minerale poate avea beneficii pentru sănătate, deși puține cercetări sugerează direct că este mai bună pentru sănătate decât apa de la robinet. Oamenii care doresc să cumpere apă minerală o pot găsi în supermarketuri sau pot alege din branduri online. De asemenea, apa de la robinet conține minerale adăugate, făcând-o o alternativă mai ieftină la apa minerală. Apa minerală carbogazoasă poate provoca o eroziune a dinților, dar nu în aceeași măsură ca și băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile. Conținutul mineral în apa de la robinet variază în funcție de locație.

Contact

Nu suntem disponibili chiar acum. Dar, ne puteti trimite un e-mail și iti vom raspunde cat mai urgent.

Show Buttons
Hide Buttons
x

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin faptul că sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.

Setările de Confidențialitate
Name Enabled
Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec.
Cookies
We use Cookies to give you a better website experience.
WooCommerce
We use WooCommerce as a shopping system. For cart and order processing 2 cookies will be stored: woocommerce_cart_hash & woocommerce_items_in_cart. This cookies are strictly necessary and can not be turned off.
Google Analytics
We track anonymized user information to improve our website.
Google Adwords
We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks.
Facebook
We use Facebook to track connections to social media channels.