Untul este un produs lactat pe care oamenii îl pot face din lapte sau smântână. Cu toate acestea, pentru persoanele care nu pot sau nu aleg să nu consume unt, există multe alternative. Unii oameni aleg să evite untul din motive care includ: conținutul ridicat de grăsimi saturate, intoleranță la cazeina, principala proteină din produsele lactate, intoleranță la lactoză sau au făcut o alegere dietetică, cum ar fi veganismul.
În acest articol, aflați despre o varietate de alternative de unt pentru utilizarea în coacere, gătit și nu numai.
Oamenii folosesc ulei de măsline în multe rețete mediteraneene. Pentru orice rețete care necesită gătit pe aragaz, se poate folosi uleiul de măsline în loc de unt, mai ales atunci când sotează legume și carne. Cel mai bine este să folosiți puțin ulei de măsline. Uleiul de măsline nu este întotdeauna un bun substitut pentru coacere. Multe produse de panificație necesită grăsimea să rămână solidă sau să se devină solidă în timp ce se răcește. Cu toate acestea, oamenii pot face unele produse de panificație, cum ar fi clătite, cu ulei de măsline. Principalul tip de grăsime din uleiul de măsline este grăsimea mononesaturată, care poate avea unele beneficii pentru sănătate pe care grăsimea saturată din unt nu o are. Cercetarea din 2014 a constatat că un consum de ulei de măsline în mod regulat ar putea reduce riscul bolilor cardiovasculare și mortalității la persoanele cu risc cardiovascular ridicat. Alte beneficii ale grăsimilor monosaturate includ scăderea colesterolului și îmbunătățirea controlului glicemiei. Cu toate acestea, la fel ca untul, uleiul de măsline este un aliment dens caloric. Din acest motiv, oamenii ar trebui să-l consume cu moderare.
Ghee este un unt clarificat cu un gust și o aromă distinctă de nuci. La fel ca uleiul de nucă de cocos, se poate înlocui untul cu ghee la un raport de 1 la 1 în gătit și coacere. Cu toate acestea, în unele rețete, poate fi nevoie să se modifice cantitatea de ghee, deoarece conține mai multă umiditate decât untul. Ghee funcționează cel mai bine ca înlocuitor de unt în produsele de panificație care necesită gătit la temperaturi mai ridicate.
Iaurtul grecesc este un înlocuitor cu conținut ridicat de proteine, potrivit pentru utilizarea în multe rețete de coacere. Ar trebui căutat însă iaurtul plin de grăsime pentru a ajuta la menținerea produselor coapte umede. Iaurtul fără grăsimi poate avea ca rezultat un produs finit uscat și prea fin.
Avocado este o alternativă nutritivă la unt. Nu numai că poate să mărească valoarea nutritivă globală a unor mâncăruri sau a unora coapte, dar poate înlocui și grăsimea saturată a untului pentru grăsimea mononesaturată.
Cu o mulțime de vitamina A și alți nutrienți, piureul de dovleac poate înlocui untul în majoritatea rețetelor. Cu toate acestea, piureul de dovleac este mai apos decât unele dintre celelalte opțiuni de pe această listă, astfel încât ar trebui să se folosească aproximativ trei sferturi din cantitatea pe care ar folosi-o pentru unt.
Ca și piureul de dovleac, bananele adaugă substanțe nutritive și măresc conținutul nutrițional global al alimentelor fără adaos de grăsimi. Cu toate acestea, bananele pot adăuga dulceață și o aromă distinctă pentru unele rețete.
Spre deosebire de uleiul de măsline, care poate să nu fie adecvat pentru utilizarea în toate produsele coapte, uleiul de nucă de cocos este un bun înlocuitor de unt, deoarece revine la o stare solidă la temperatura camerei. Uleiul de cocos are un gust distinct, care ar putea modifica gustul multor produse de cofetărie. În general, cu cât este mai rafinat uleiul de cocos, cu atât mai puțin are gustul specific de nucă de cocos. Deși este o alternativă bună pentru cei care doresc să evite laptele, uleiul de nucă de cocos poate oferi câteva beneficii suplimentare pentru sănătate. O revizuire a mai multor studii din 2016 a constatat dovezi limitate care sugerează că uleiul de nucă de cocos poate oferi efectiv beneficii pentru sănătate. De fapt, cercetătorii sugerează celor care doresc să reducă aportul de grăsimi, să evite alimentele care conțin ulei de nucă de cocos ca ingredient principal.
Piureul de mere este un înlocuitor popular atât pentru unt, cât și pentru ulei în coacere. La fel ca mulți alți înlocuitori, poate reduce caloriile și crește conținutul nutrițional al mai multor rețete. Atunci când se folosește ca înlocuitor de unt, este indicat a reduce și alți îndulcitori din rețetă, deoarece merele adaugă dulceața naturală.
Există multe soiuri de unt de nucă, inclusiv cele derivate din migdale sau arahide. Similar cu avocado, untul de nucă adaugă grăsimi și nutrienți sănătoși la rețete. Untul de nucă poate crește densitatea anumitor produse coapte și le poate schimba aroma.
Înlocuitorii pentru unt pot crește adesea valoarea nutritivă a alimentelor pe care le folosesc. În unele cazuri, pot reduce calorii și pot adăuga grăsimi sănătoase.
Înlocuirea untului nu este întotdeauna practică, deoarece este posibil să fim nevoiți să ajustăm cantitatea de înlocuitor pentru a obține textura și densitatea corectă în timpul coacerii. Cu toate acestea, cei care doresc să facă alegeri sănătoase pot lua în considerare alternativele de unt atunci când gătesc sau coc.
Nu suntem disponibili chiar acum. Dar, ne puteti trimite un e-mail și iti vom raspunde cat mai urgent.
Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin faptul că sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.
Name | Enabled |
---|---|
Technical Cookies In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec. |
|
Cookies We use Cookies to give you a better website experience. |
|
WooCommerce We use WooCommerce as a shopping system. For cart and order processing 2 cookies will be stored: woocommerce_cart_hash & woocommerce_items_in_cart. This cookies are strictly necessary and can not be turned off. |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |