Laptele de nucă de cocos este o substanță albă, lăptoasă, extrasă din miezul de nucă de cocos matură. Printre beneficiile de sănătate, cele mai cunoscute sunt stimularea pierderii în greutate și scăderea colesterolului. Drept urmare, laptele de nucă de cocos a câștigat popularitate în comunitatea de asistență medicală dar și ca o alternativă la laptele de vacă. În acest articol, descriem ce este laptele de nucă de cocos, cum îl fac producătorii și beneficiile pentru sănătate.
Apa de nucă de cocos este lichidul din cocos, în timp ce laptele de cocos vine din carnea albă a fructului. Laptele de nucă de cocos poate fi gros sau subțire. La fabricarea laptelui gros, producătorii scot carnea de nucă de cocos matură, apoi o presează prin tifon pentru a extrage lichidul. Laptele gros păstrează mai multă grăsime decât laptele subțire.
Cercetările sugerează că laptele de nucă de cocos are trei beneficii principale pentru sănătate prin efectele sale asupra pierderii în greutate, asupra sănătății inimii și asupra sistemului imunitar.
Laptele de nucă de cocos conține trigliceride cu catenă medie, pe care cercetătorii le-au asociat cu pierderea în greutate. Ele stimulează energia printr-un proces numit termogeneză sau producție de căldură. Unele studii indică faptul că acestea lucrează pentru a reduce greutatea corporală și mărimea taliei. Pot, de asemenea, să echilibreze microbiota intestinală instabilă. Lipsa acestei stabilități poate juca un rol important în dezvoltarea obezității. Un studiu din 2015 asupra bărbaților supraponderali, a constatat că, datorită consumului de trigliceride cu catenă medie la micul dejun, a dus la reducerea consumului de alimente mai târziu în cursul zilei. Rezultatele unui alt studiu din 2018 sugerează că ele cresc sensibilitatea la insulină, iar mulți cercetători consideră că această sensibilitate promovează scăderea în greutate. Insulina este un hormon esențial care descompune glucoza și controlează nivelul zahărului din sânge.
Cercetările au legat dietele bogate în grăsimi saturate cu colesterol ridicat și un risc crescut de boli de inimă. Datorită conținutului ridicat de grăsimi, unii nu pot considera laptele de cocos ca fiind indicat celor cu afecțiuni cardiace. Cu toate acestea, diferite surse de grăsimi saturate pot afecta organismul în moduri diverse. De asemenea, genetica joacă un rol în modul în care o persoană metabolizează grăsimile saturate și măsura în care aceste grăsimi afectează sănătatea. Un studiu a constatat că uleiul de nucă de cocos nu crește în mod semnificativ nivelurile de colesterol rău sau cu densitate scăzută a lipoproteinelor, dar că a crescut nivelurile de colesterol bun sau colesterol de lipoproteine cu densitate mare. Este important de menționat însă că perioada de studiu a fost scurtă, de numai 4 săptămâni.
De reținut că uleiul de nucă de cocos are mult mai multă grăsime decât laptele de nucă de cocos, ceea ce va avea efecte mai puțin dramatice asupra nivelului de colesterol.
Nuca de cocos conține o lipidă numită acid lauric, iar mulți cercetători cred că acidul lauric poate susține sistemul imunitar. Unele descoperiri indică faptul că acidul lauric are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii. Într-un studiu al efectelor antimicrobiene ale acidului lauric din nuca de cocos, cercetătorii au izolat diverse tulpini bacteriene și le-au expus acestuia în feluri de mâncare petri. Ei au descoperit că acidul lauric a inhibat în mod eficient creșterea Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae și Mycobacterium tuberculosis. Alți cercetători au descoperit că acidul lauric declanșează apoptoza, moartea celulară, în celulele cancerului de sân și endometrial. Constatările sugerează că acest acid inhibă creșterea celulelor canceroase prin stimularea anumitor proteine receptor care reglementează creșterea celulelor.
Laptele de nucă de cocos conține niveluri ridicate de grăsimi saturate, făcându-l un aliment foarte bogat în calorii. Este, de asemenea, bogat în vitamine și minerale, dar conținutul nutrițional variază în funcție de produs. Băuturile din lapte de cocos, de exemplu, au un profil nutrițional diferit față de laptele de cocos conservat.
Profilul nutrițional per cană de lapte de cocos brut conservat este: calorii: 445, apă: 164,71 grame (g), proteină: 4,57 g, grăsime: 48,21 g, carbohidrați: 6,35 g, calciu: 41 miligrame (mg), potasiu: 497 mg, magneziu: 104 mg, fier: 7,46 mg, vitamina C: 2,30 mg.
Profilul nutrițional per cană de băuturi cu lapte de cocos îndulcit este: calorii: 74, apă: 226,97 g, proteină: 0,50 g, grăsime: 4,99 g, carbohidrați: 7,01 g, calciu: 451 mg, potasiu: 46 mg. Producătorii adesea fortifică aceste băuturi cu vitaminele A, B-12 și D2.
Există numeroase oportunități de a adăuga lapte de nucă de cocos la mese sau băuturi. Laptele este un ingredient esențial în multe feluri de mâncare din Asia, de exemplu. Laptele de nucă de cocos poate merge bine în:
– Cereale. Încearcă înlocuirea laptelui tradițional de lapte cu lapte de cocos.
– Piureuri. Folosește lapte de nucă de cocos în orice fel de bucătărie sau încearcă această rețetă pentru o bucătărie sănătoasă și verde.
– Supe. Înlocuiește laptele de nucă de cocos ca bază pentru orice supă cremoasă (laptele de nucă de cocos cu conținut scăzut de grăsime are calorii mult mai reduse decât smântâna) sau adăugă supă, legume și pudră de curry la o bază de lapte de nucă de cocos pentru o supă inspirată de Thai.
– Ovăz. Fierbe o cană de lapte de nucă de cocos și amestecă o ceașcă de ovăz timp de 15 minute sau până când laptele este absorbit. Asezonează cu niște banane (sau alte fructe) și scorțișoară.
– Pui curry. Fierbe o cutie de lapte de nucă de cocos și adăugă condimente și praf curry. Se amestecă cu pui și legume gătite și se servesc cu orez sau quinoa.
Magazinele de produse alimentare și magazinele tip Plafar tind să vândă multe tipuri de lapte de nucă de cocos. Unele soiuri au un conținut mai mare de grăsimi și calorii decât altele, în funcție de modul în care producătorul a amestecat laptele și cantitatea de apă adăugată.
– Laptele de nucă de cocos conservat are de obicei o consistență groasă, cremoasă. Este mai ridicat în grăsime, și are uz cu preponderență casnică, de obicei pentru coacere sau gătit.
– Băuturile din lapte de cocos tind să fie subțiri și să aibă o consistență mai aproape de cea a laptelui de vacă. Se păstrează în frigider și conțin date de expirare. De asemenea, unele mărci adaugă zahăr, așa că verifică eticheta. În general, este mai bine să cumperi produse din lapte de cocos care conțin foarte puține ingrediente.
Este important de menționat că băuturile din lapte de cocos conțin mai puține proteine decât laptele de vacă. Oricine face trecerea ar trebui să includă proteine din alte surse în dieta lor.
Cu moderație, laptele de nucă de cocos poate avea beneficii pentru sănătate, însă consumul prea ridicat poate provoca probleme. Laptele de nucă de cocos conține niveluri ridicate de calorii și grăsimi. Consumând prea mult lapte și consumând o dietă bogată în carbohidrați poate duce la creșterea în greutate. Laptele de nucă de cocos conține și carbohidrați fermentabili. Aceștia pot cauza probleme digestive, cum ar fi diaree sau constipație, la persoanele cu sindrom de intestin iritabil.
Deși nuca de cocos se clasifică drept nucă de copac, ea aparține grupului de fructe tehnice. De obicei, persoanele cu alergii la nuci pot consuma produse de nucă de cocos fără probleme. Cu toate acestea, unele proteine din nuca de cocos pot duce la apariția reacțiilor alergice, chiar dacă sunt foarte rare. Oricine e alergic la nucă de cocos nu ar trebui să consume lapte de nucă de cocos. Simptomele unei alergii la nucă de cocos sunt similare cu cele ale altor alergii alimentare. O persoană poate experimenta: durere abdominală, greață, vărsături, diaree, mâncărime sau iritații ale gurii, gâtului, ochilor sau pielii, anafilaxie – o reacție severă, care pune viața în pericol și care determină umflarea, respirația șuierătoare și urticaria.
Laptele de nucă de cocos este un ingredient versatil și o alternativă excelentă a laptelui de vacă. Ca și alte produse de nucă de cocos, poate oferi beneficii pentru sănătate.
Consumarea unor cantități moderate de lapte de nucă de cocos poate duce la scăderea colesterolului și la promovarea pierderii în greutate.
Diferite soiuri de lapte de nucă de cocos, în cutii de carton și cutii de conserve, sunt disponibile în supermarketuri, magazine alimentare de sănătate (Plafar) sau în mediul online.
Nu suntem disponibili chiar acum. Dar, ne puteti trimite un e-mail și iti vom raspunde cat mai urgent.
Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin faptul că sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.
Name | Enabled |
---|---|
Technical Cookies In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec. |
|
Cookies We use Cookies to give you a better website experience. |
|
WooCommerce We use WooCommerce as a shopping system. For cart and order processing 2 cookies will be stored: woocommerce_cart_hash & woocommerce_items_in_cart. This cookies are strictly necessary and can not be turned off. |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |