Sucul de cireșe este o băutură populară care oferă multe beneficii pentru sănătate, incluzând stimularea sistemului imunitar, îmbunătățirea memoriei și sprijinirea somnului. Cu toate acestea, puține studii științifice susțin aceste afirmații. Există diferite soiuri de cireșe, dar producătorii fac de obicei suc de cireșe folosind o varietate mai acră, cum ar fi Montmorency, sau cireșe negre dulci. Cireșele negre conțin mai mult zahăr și mai mulți carbohidrați. Conținutul nutrițional al celor două tipuri este altfel similar. O cană de suc de cireșe conține de regulă: 159 calorii, 33 de grame de zaharuri, zaharurile care apar în mod natural, urme de minerale, cum ar fi calciu și potasiu, aproape nici o vitamină și aproape nici un pic de grăsime. Unii susțin consumul de suc de cireșe deoarece ne poate ajuta să dormim mai bine, să dea un impuls sistemului imunitar și să ne ajute să ne recuperăm după un antrenament.
Roșu, purpuriu și albastru, fructele și legumele conțin antociani (sau antocianine). Aceștia sunt pigmenții (coloranții naturali) care dau acestor fructe și legume culoarea lor. Antocianinele au beneficii pentru sănătate, dar este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a determina dacă acestea sunt bune pentru sănătate.
1. Mai puține simptome de gută
Guta este un tip de artrită care afectează de obicei articulația. Aceasta provoacă durere, umflături și roșeață. O persoană poate avea, uneori, simptome înrăutățite sau de remitere (atunci când simptomele sunt ușoare sau total absente). Un studiu din 2012 a analizat 633 de persoane cu gută și a arătat că cei care au consumat cireșe sau extract de cireșe au avut un risc mai scăzut de atacuri de gută repetate. Cercetătorii au crezut că acest lucru se poate datora antocianinelor din fructe.
2. Antioxidanți
Antocianinele sunt antioxidanți. Antioxidanții sunt substanțe care pot opri sau încetini anumite tipuri de leziuni ale celulelor. Particulele numite radicali liberi provoacă această pagubă. Crearea radicalilor liberi apare atunci când o persoană mănâncă sau face exerciții. Ele pot proveni din mediul înconjurător, inclusiv ca urmare a poluării aerului. Radicalii liberi declanșează distrugerea celulelor, care reprezintă un factor de risc pentru bolile precum cancerul și diabetul. Fructele și legumele conțin antioxidanți, iar o dietă sănătoasă ar trebui să includă o mulțime de fructe și legume. Cu toate acestea, nu există nici o legătură dovedită între antioxidanți și prevenirea bolilor.
3. Un sistem imunitar mai puternic
Antocianinele din surse naturale pot avea proprietăți antimicrobiene. Aceasta înseamnă că pot omorî microorganisme numite microbi, cum ar fi bacteriile care provoacă boli. Unele cercetări au sugerat că antocianinele din cireșe ar putea ajuta la lupta împotriva bacteriilor. Acest lucru ajuta la susținerea sistemului imunitar prin lupta împotriva bolilor minore, cum ar fi răcelile. Sunt necesare însă mai multe cercetări pentru a determina exact dacă antocianinele din sucul de cireșe poate sau nu aduce beneficii substanțiale sistemului imunitar.
4. Vedere îmbunătățită
Antocianinele prezente în cireșe pot fi benefice persoanelor care au glaucom. Glaucomul este o acumulare de presiune a fluidului în interiorul ochiului care poate duce la pierderea vederii. Cercetările au vizat persoanele care au primit tratament cu antocianine pentru glaucom. Unii oameni au prezentat o îmbunătățire a vederii după acest tratament.
5. Mai puține simptome de osteoartrită
Osteoartrita este o formă comună de artrită care cauzează durere și rigiditate în articulații. O metodă pe care profesioniștii din domeniul sănătății o utilizează pentru a testa rigiditatea, durerea și o serie de mișcări fizice se numesc indicele osteoartritei occidentale (WOMAC). Un mic studiu din 2013 a constatat că scorurile WOMAC au fost ușor îmbunătățite pentru persoanele care au consumat suc de cireșe timp de 6 săptămâni de-a lungul studiului. Acest lucru a fost comparat și cu grupul care a primit placebo, dar diferența nu a fost semnificativă. Este important de reținut însă că o companie care produce și vinde suc de cireșe a finanțat această cercetare.
6. Recuperare mai bună după exercițiu
După o cantitate semnificativă de exerciții, unii suferă de inflamație în căile respiratorii. Un mic studiu a vizat persoane care au condus un maraton. A constatat că consumul de suc de cireșe a ajutat la prevenirea simptomelor inflamației.
7. O mai bună memorie pe termen scurt
Un studiu din 2017 a analizat posibilele beneficii ale consumului de suc de cireșe la adulții mai în vârstă, cu demență ușoară. Cei care au băut suc de cireșe în fiecare zi timp de 12 săptămâni au prezentat îmbunătățiri minore ale memoriei lor pe termen scurt.
8. Îmbunătățirea somnului
Pentru adulții care suferă de insomnie, sucul de cireșe poate ajuta la calitatea somnului și la timpul de somn. Sucul de cireșe poate ridica cantitatea de melatonină din organism. Melatonina este o moleculă care ajută la menținerea somnului normal. Baza pentru această teorie este un studiu efectuat de oamenii de știință pe o perioadă scurtă de timp.
Fabricarea acasa a sucului de cireșe poate fi o alternativă mai ieftină, mai sănătoasă decât cumpărarea sucului gata făcut. Ca și la alte sucuri de fructe, producătorii adesea adaugă zahăr sau îndulcitori.
Urmând acești pași, se poate face suc de cireșe acasă folosind un robot de bucătărie:
– Spală cireșele proaspete;
– Combină o ceașcă de cireșe cu un sfert de ceașcă de apă;
– Amestecă totul într-un robot de bucătărie până când cireșele devin suc;
– Păstrează sucul astfel obținut într-o sticlă sau borcan, după ce l-ai trecut printr-o sită;
– Bea-l în maxim 5 zile.
Când cumperi suc de cireșe, caută versiunea fără îndulcitori sau fără aditivi suplimentari. Toate sucurile de fructe conțin zaharuri naturale. O persoană ar trebui să fie conștientă de faptul că orice consum excesiv de suc de fructe ar putea adăuga prea mult zahăr la dietă. Producătorii deseori etichetează sucul din concentrat. Producătorii de suc de cireșe din concentrat vor păstra doar pulpa cireșelor și vor îndepărta sucul. Apoi, de obicei, îngheață sucul pentru transport, după care adaugă apă înainte ca sucul să devină disponibil în comerț. Tot ei (producătorii) pot adăuga uneori zahăr sau îndulcitori la apă, ceea ce poate face o alegere mai puțin sănătoasă. Totuși, acest lucru nu apare întotdeauna. Sucul din concentrat fără adaos de zahăr nu este mai puțin sănătos decât sucul care nu este concentrat.
Este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a trage concluzii ferme despre posibilele beneficii ale sucului de cireșe. În prezent, nu există suficiente dovezi care să sugereze că sucul de cireșe are beneficii semnificative pentru sănătate.
Ca parte a unei diete echilibrate, consumul de suc de cireșe poate fi o modalitate bună de a include o porție de fructe. Efectuarea acasă sau alegerea unei opțiuni fără adaos de zahăr este o alegere sănătoasă.
Nu suntem disponibili chiar acum. Dar, ne puteti trimite un e-mail și iti vom raspunde cat mai urgent.
Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin faptul că sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.
Name | Enabled |
---|---|
Technical Cookies In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec. |
|
Cookies We use Cookies to give you a better website experience. |
|
WooCommerce We use WooCommerce as a shopping system. For cart and order processing 2 cookies will be stored: woocommerce_cart_hash & woocommerce_items_in_cart. This cookies are strictly necessary and can not be turned off. |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |