Femeile însărcinate trebuie să se asigure că dieta lor furnizează suficienți nutrienți și energie pentru ca bebelușul să se dezvolte și să crească corect. De asemenea, trebuie să se asigure că corpul este suficient de sănătos pentru a face față schimbărilor care apar. Pentru o sarcină sănătoasă, dieta mamei trebuie să fie echilibrată și hrănitoare – iar aceasta implică echilibrul corect de proteine, carbohidrați și grăsimi și consumă o mare varietate de plante precum legume și fructe. Unele diete ale femeilor pot fi afectate de convingeri etice, de cerințe religioase sau de condiții de sănătate, astfel încât verificarea cu un medic este o parte importantă a planificării unei diete pentru sarcină.
Aportul caloric al unei femei însărcinate crește în timpul sarcinii. Nu mănâncă pentru doi; consumul ei de calorii crește doar câteva sute de calorii pe zi pentru majoritatea femeilor însărcinate.
Creșterea în greutate tipică, variază considerabil în funcție de greutatea pre-sarcină și de alți factori. O femeie gravidă subponderală îi este recomandată cel mai mult creșterea în greutate, în timp ce unei femei supraponderale îi este recomandat cel mai puțin. Corpul unei femei absoarbe fierul mai eficient și volumul de sânge crește atunci când este însărcinată, așa că trebuie să consume mai mult fier pentru a se asigura că atât ea, cât și copilul ei au un aport adecvat de oxigen.
Așa cum am menționat mai sus, mama trebuie să urmeze o dietă variată, echilibrată și hrănitoare și trebuie să includă:
Cercetătorii britanici și brazilieni au raportat în jurnalul PLoS ONE că femeile însărcinate care au mâncat fructe de mare au un nivel mai mic de anxietate în comparație cu cele care nu au făcut-o. Mamele însărcinate care nu au consumat niciodată fructe de mare au avut un risc cu 53% mai mare de a suferi de niveluri ridicate de anxietate, au scris autorii.
Fierul constituie o parte majoră a hemoglobinei. Hemoglobina este pigmentul care transportă oxigen și proteina principală în globulele roșii; transportă oxigen în tot corpul. În timpul sarcinii, cantitatea de sânge din corpul mamei crește cu aproape 50 la sută – are nevoie de mai mult fier pentru a face mai multă hemoglobină pentru tot sângele în plus. Majoritatea femeilor își încep sarcina fără depozite adecvate de fier pentru a răspunde solicitărilor crescânde ale corpului lor, în special după a treia sau a 4-a lună. Dacă depozitele de fier sunt inadecvate, mama poate deveni anemică și există un risc mai mare de: Naștere înainte de termen., Bebeluș cu greutate mică, Nașterea unui copil mort sau chiar moartea nou-născutului.
Dacă mama este anemică mai târziu în sarcină, există un risc mai mare de a pierde mult sânge atunci când naște. Următoarele alimente sunt surse bogate de fier: Fasole uscată, Fructe uscate, cum ar fi caisele, Gălbenuș de ou, Unele cereale integrale, dacă sunt fortificate cu fier. Ficatul este bogat în fier, dar medicii și majoritatea dieteticienilor le recomandă femeilor însărcinate să evite ficatul. Ficatul este foarte bogat în vitamina A, ceea ce poate dăuna copilului în timpul sarcinii, Carne slabă, Stridiile (femeile însărcinate ar trebui să le mănânce fierte), Păsări de curte, Somon, Ton, Mielul, carnea de porc și scoicile conțin, de asemenea, fier, dar mai puțin decât articolele enumerate mai sus, Leguminoase – fasole de var, soia, boabe de rinichi, fasole uscată și mazăre, Semințe – nuci și migdale din Brazilia, Legume, în special cele de culoare verde-închis – broccoli, spanac, frunze de păpădie, sparanghel, gulere și kale, Integrale – orez brun, ovăz, mei și grâu, Sursele de fier care nu sunt animale sunt mai puțin ușor absorbite de organism. Amestecarea unor carne slabă, pește sau păsări de curte poate îmbunătăți rata de absorbție a acestora.
Următoarele alimente sunt cel mai bine evitate în timpul sarcinii:
Mercurul în unele tipuri de pește – rechinul, peștele sabie și marlinul trebuie evitate sau păstrate la un nivel absolut absolut.
Carne crudă sau parțial gătită – acest lucru trebuie evitat, ar trebui să fie fiert direct. Crustacee crudă – există riscul contaminării bacteriene sau virale care poate provoca intoxicații alimentare. Unele bacterii și viruși pot, de asemenea, să traverseze placenta și să facă rău bebelușului.
Ouă crude – inclusiv orice alimente cu ouă crude sau parțial fierte în ele. Ouăle trebuie bine fierte, pentru a evita infecția cu salmonella.
Mâncarea gata preparată sau negătită suficient – este esențial ca mesele pregătite să fie gătite până se fierb. Există riscul listeriozei, precum și infecția cu alți agenți patogeni.
Pate – orice tip de pate, fie că este vorba de legume sau pe bază de carne – riscul este aici și pentru infecția cu listeria.
Brânză moale maturată – cum ar fi brânza cu mucegai nobil, Brie sau Camembert. Există riscul de infecție cu listeria. Listeria este un grup de bacterii care pot provoca infecții potențial fatale femeilor însărcinate și bebelușilor lor.
Alimentele cu calorii – prăjituri, biscuiți, fursecuri, chipsuri și bomboane trebuie să fie reduse la minimum. Multe dintre aceste opțiuni au un conținut ridicat de zahăr și grăsimi, au un conținut nutritiv redus și pot submina eforturile unei femei însărcinate de a menține o greutate corporală sănătoasă.
Autoritățile de sănătate publică din întreaga lume au redus treptat cantitatea maximă de alcool pe care o femeie ar trebui să o bea în fiecare săptămână. Ficatul unui făt nu poate prelucra alcoolul la fel de bine decât la un adult. Expunerea prea mare la alcool poate submina grav dezvoltarea bebelușului. Majoritatea medicilor sfătuiesc mamele însărcinate să evite alcoolul cu totul. Unele recomandări recomandă doar cantități foarte mici pe săptămână, dacă mama alege să bea în timpul sarcinii. Băuturile abundente în timpul sarcinii pot dăuna atât mamei, cât și copilului. Există riscul ca bebelușul să dezvolte SAF (sindromul alcoolului fetal), astfel că multe mame aleg să elimine riscul oricăror probleme eliminând alcoolul din dieta lor în timpul sarcinii.
Dacă o mamă însărcinată consumă prea multă cofeină în timpul sarcinii, există un risc crescut de greutate scăzută la naștere, care poate duce ulterior la probleme de sănătate. Există, de asemenea, un risc mai mare de avort. Multe alimente și băuturi conțin cofeină, nu doar cafeaua. Printre exemple se numără câteva sucuri, băuturi energizante, ciocolată și ceai. Unele remedii la gripă și guturai conțin și cofeină. O femeie însărcinată ar trebui să discute cu medicul, asistenta sau farmacistul înainte de a lua un astfel de remediu. Majoritatea autorităților de sănătate din întreaga lume spun că cafeaua nu trebuie tăiată complet, dar nu trebuie să depășească mai mult de 200 de miligrame pe zi. O cană standard de cafea instantă conține 100 de miligrame de cafeină.
Potrivit specialiștilor în domeniu, o femeie al cărei indice de masă corporală (IMC) este cuprins între 18,5 și 24,9 ar trebui să câștige 25-35 de kilograme (11,4-15,9 kilograme) în cele 9 luni. O femeie care are exces de greutate la începutul sarcinii ar trebui să câștige între 15-25 de kilograme (6,8 – 11,4 kg). Recomandările privind creșterea în greutate pot varia, de asemenea, în funcție de vârsta femeii, de dezvoltarea fetală și de starea ei de sănătate. Creșterea în greutate excesivă sau insuficientă poate submina sănătatea atât a fătului, cât și a mamei.
Fier, Acid folic. Se recomandă ca suplimentele sub formă de acid folic să fie de 400 mcg (micrograme) pe zi până la a 12-a săptămână de sarcină. În mod ideal, femeile ar fi trebuit să le consume deja înainte de a rămâne însărcinate, spune NHS.
Vitamina D. O femeie însărcinată ar trebui să ia suplimente care conțin 10 mcg de vitamina D zilnic. Lumina soarelui de vară este o sursă bună de vitamina D (lumina solară nu are vitamine, dar declanșează pielea să o sintetizeze) – cu toate acestea, expunerea ar trebui să fie limitată, deoarece prea multă lumină solară pe piele poate provoca arsuri și crește riscul dezvoltării pielii. cancer.
Zinc. Un studiu publicat în Buletinul alimentar și nutriție a raportat că studiile observaționale au arătat că „deficiența de zinc în timpul sarcinii poate provoca rezultate adverse ale sarcinii pentru mamă și făt.” După ce au evaluat mai multe studii, au descoperit că femeile însărcinate pe suplimente de zinc aveau 14% mai puține șanse să aibă o naștere prematură.
Evită suplimentele de vitamina A. Femeile însărcinate ar trebui să evite să aibă prea multă vitamina A, deoarece acest lucru le poate dăuna bebelușului. Excepția de la această regulă este atunci când un medic o recomandă dintr-un motiv specific. Se poate determina, de exemplu, că o mamă are deficiență de vitamina A în timpul sarcinii, în acest caz, un medic poate sfătui suplimentarea.
Nu suntem disponibili chiar acum. Dar, ne puteti trimite un e-mail și iti vom raspunde cat mai urgent.
Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin faptul că sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.
Name | Enabled |
---|---|
Technical Cookies In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec. |
|
Cookies We use Cookies to give you a better website experience. |
|
WooCommerce We use WooCommerce as a shopping system. For cart and order processing 2 cookies will be stored: woocommerce_cart_hash & woocommerce_items_in_cart. This cookies are strictly necessary and can not be turned off. |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |