Consumul prea mult de fructe poate provoca diabet de tip 2?
Deși nu există o cauză clară a diabetului de tip 2, factorii de risc includ supraponderabilitatea, antecedente familiale de diabet sau prediabet. Fructele conțin zahăr, dar este puțin probabil să fie dăunătoare sănătății ca parte a unei diete echilibrate. În acest articol, ne uităm la ce este diabetul, dacă consumul de fructe prea mare îl poate provoca și la liniile directoare medicale pentru cantitatea de fructe de mâncat.
Riscul dintre excesul de fructe și diabet
Consumul prea mult de zahăr poate contribui la creșterea în greutate, ceea ce poate duce la niveluri mai ridicate de zahăr din sânge și la prediabet. Aceștia sunt ambii factori de risc pentru diabetul de tip 2. Fructele conțin multe vitamine, minerale și fibre, dar au și un conținut ridicat de zahăr natural. Cu toate acestea, acest lucru le face grozave ca înlocuitor pentru îndulcitori artificiali și zahăr de masă sau ca supliment pentru dulceață. În general, consumul de fructe ca parte a unei diete sănătoase nu ar trebui să crească riscul de diabet. O dietă bogată în zahăr, carbohidrați rafinați și grăsimi saturate este probabil mai riscantă. Cu toate acestea, consumul mai mult decât doza zilnică recomandată de fructe poate adăuga prea mult zahăr în dietă. Alegerea fructelor proaspete, mai degrabă decât a fructelor uscate și limitarea aportului de suc de fructe sau de piureuri poate ajuta la reducerea aportului global de zahăr al unei persoane.
Linii directoare pentru fructe pentru persoanele cu diabet zaharat
Cantitatea potrivită de fructe depinde de vârsta, sexul și cât de activă o persoană. Pentru persoanele care fac mai puțin de 30 de minute de exerciții fizice moderate pe zi, se recomandă următoarele:
Vârstă Cantitatea recomandată de fructe pe zi
Copii de 2-3 ani 1 cană
4–8 ani 1–1,5 căni
9–13 ani 1,5 căni
Fete 14–18 ani 1,5 căni
Băieți 14–18 ani 2 cupe
Femei 19-30 ani 2 căni
peste 30 de ani 1,5 cani
Bărbați peste 19 ani 2 căni
Exemple de 1 cană de fructe includ: 1 măr mic, 32 struguri, 1 portocală mare, 8 căpșuni mari, 1 cană de suc de fructe 100%.
Fructele uscate conțin mai mult zahăr decât fructele proaspete sau congelate. De exemplu, o jumătate de cană de fructe uscate are o cantitate echivalentă de zahăr cu 1 cană de fructe sub orice altă formă. Oamenii care fac mai mult de 30 de minute de exerciții fizice moderate pe zi ar putea să mănânce mai multe fructe decât cei care nu o fac.
Ce este diabetul?
Diabetul determină nivelurile de zahăr din sânge sau de glucoză ale unei persoane să devină prea mari. Există două tipuri principale de diabet. Diabetul de tip 1 se dezvoltă de obicei în copilărie. O persoană cu acest tip nu poate produce un hormon numit insulină. De obicei, nu este posibilă prevenirea acestei forme de diabet. Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă formă. Poate apărea la orice vârstă, dar de obicei se dezvoltă mai târziu în viață. La persoanele cu diabet de tip 2, celulele nu răspund în mod adecvat la insulină. Medicii numesc aceasta rezistență la insulină. Insulina face ca zahărul să se deplaseze din sânge în celulele corpului, care îl utilizează ca sursă de energie. Când o persoană mănâncă, sistemul său digestiv descompune carbohidrații într-un zahăr simplu numit glucoză. Dacă nu există suficientă insulină în organism sau celulele nu răspund corect la insulină, zahărul se poate acumula în fluxul sanguin și poate duce la o serie de simptome și complicații de sănătate. Nu se poate preveni întotdeauna diabetul de tip 2, dar de multe ori, modificarea stilului de viață și a dietei poate reduce riscul apariției acestei afecțiuni. Consumul unei diete sănătoase, menținerea unei greutăți sănătoase și exercițiul fizic regulat pot reduce nivelul glicemiei și riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Ar trebui persoanele cu diabet să mănânce mai puține fructe?
Persoanele supraponderale sunt mai expuse riscului de a dezvolta diabet de tip 2. Una dintre principalele cauze ale creșterii în greutate este consumul de mai multe calorii decât arde o persoană. Alimentele și băuturile cu zahăr sunt de obicei bogate în calorii. Rămânerea în limita recomandată pentru fructe nu ar trebui să crească riscul de diabet al unei persoane. Sucul de fructe este deosebit de bogat în zahăr. Consumul de cel mult 1 cană de suc de fructe pe zi poate ajuta la menținerea aportului de zahăr în limite sănătoase. Multe alimente procesate sau coapte, precum biscuiți și ketchup, conțin zahăr adăugat. Consumul mai mic de aceste alimente poate ajuta la reducerea aportului de calorii și zahăr. Persoanele cu prediabet au un nivel ridicat de glucoză în sânge, dar nu suficient de ridicat pentru un diagnostic de diabet de tip 2. A avea prediabet nu înseamnă că se va dezvolta cu siguranță diabetul, dar crește riscul. Prin scăderea nivelului de glucoză din sânge, un prediabetic poate fi în măsură să împiedice să se dezvolte în diabet de tip 2. Pierderea în greutate și antrenamentul zilnic moderat pot ajuta la reducerea riscului. De asemenea, anumite medicamente pot reduce riscul apariției diabetului.
Persoanele cu diabet pot mânca fructe?
Menținerea unei diete sănătoase este o parte importantă a gestionării diabetului. Asociația Diabetului recomandă consumul de fructe, dar persoanele cu diabet zaharat trebuie adesea să-și planifice mesele. Este posibil să fie nevoie să monitorizeze cantitatea de zahăr din dieta lor sau să evite să mănânce prea mulți carbohidrați. Fructele conțin carbohidrați și zaharuri, iar o persoană cu diabet poate dori să ia în considerare acest lucru atunci când elaborează un plan de masă. Fructele sunt, de asemenea, bogate în fibre, iar alimentele care conțin fibre durează mai mult timp pentru a fi digerate, astfel încât cresc glicemia mai încet. Toate alimentele care conțin carbohidrați cresc nivelul glicemiei, iar unele alimente cresc aceste niveluri mai mult decât altele. Ca urmare, unii oameni folosesc indicele glicemic (IG) pentru a-și planifica mesele.
Indicele măsoară felul în care un tip de mâncare crește nivelul glicemiei unei persoane. Alimentele cu scoruri IG scăzute afectează aceste niveluri mai puțin decât cele cu scoruri IG ridicate. Majoritatea fructelor au scoruri IG mici, dar pepenii și ananasul se află în raza de acțiune ridicată. Prelucrarea alimentelor își mărește clasamentul IG, astfel încât sucul de fructe are un scor mai mare decât o bucată întreagă de fruct. Fructele coapte au, de asemenea, un scor IG mai mare decât fructele necoapte. Combinarea unui fruct care are un scor IG ridicat cu alimente cu un scor scăzut poate fi o alegere mai sănătoasă. Acest lucru ar putea implica, de exemplu, asocierea feliilor de pepene coapte cu pâine prăjită din cereale integrale.
Fructele uscate, sucul de fructe și anumite fructe tropicale, cum ar fi mango, tind să conțină mai mult zahăr. Poate fi o idee bună să limitezi porțiile sau să mănânci mai rar aceste alimente. Unele conserve de fructe au zahăr adăugat sau sunt ambalate în sirop. Alegerea fructelor conservate în suc sau sirop cu conținut scăzut de zahăr ar fi o soluție mai sănătoasă.
Consumul de fructe pentru a reduce riscul de diabet
Un studiu din 2017, realizat cu date de la o biobancă chineză, a găsit o asociere semnificativă între consumul de fructe proaspete și riscul mai scăzut de diabet. Participanții cu diabet au avut, de asemenea, tendința de a avea un risc mai mic de a dezvolta probleme cardiovasculare dacă au consumat mai multe fructe proaspete. Cu toate acestea, autorii studiului nu au stabilit o cauză specifică pentru constatările lor. S-ar putea ca cei care mănâncă regulat fructe proaspete să aibă o dietă mai sănătoasă în general. Consumul de fructe proaspete ar putea să nu fie suficient de unul singur pentru a reduce riscul de diabet.
Rezumat
A fi supraponderal sau a avea un nivel ridicat de zahăr din sânge sunt ambii factori de risc pentru apariția diabetului.
Cauzele diabetului sunt complexe, dar este foarte puțin probabil ca afecțiunea să se dezvolte numai prin consumul prea mult de fructe.
Consumul de fructe cu măsură este o parte importantă a unei diete sănătoase. Limitarea cantității de fructe uscate și suc de fructe din dietă poate ajuta la reducerea aportului global de zahăr.
Nu suntem disponibili chiar acum. Dar, ne puteti trimite un e-mail și iti vom raspunde cat mai urgent.
Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin faptul că sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.
Name | Enabled |
---|---|
Technical Cookies In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec. |
|
Cookies We use Cookies to give you a better website experience. |
|
WooCommerce We use WooCommerce as a shopping system. For cart and order processing 2 cookies will be stored: woocommerce_cart_hash & woocommerce_items_in_cart. This cookies are strictly necessary and can not be turned off. |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |