021-252 04 43contact@laboretica.ro Laboretica | Viitor în sănătate

Cum ne protejează cafeaua creierul

Home / Cum ne protejează cafeaua creierul

CUM NE PROTEJEAZĂ CAFEAUA CREIERUL

Oamenii de știință au demonstrat acum beneficiile consumului anumitor tipuri de cafea pentru sănătatea creierului. Dar cum funcționează această funcție cognitivă?
Un nou studiu identifică unele dintre mecanismele care permit cafelei să mențină declinul mental la limită. În timp ce consumul de cafea poate aduce beneficii și riscuri pentru sănătatea unei persoane, un studiu din 2016 de la Universitatea din Marea Britanie a concluzionat că beneficiile pentru sănătate ale consumului moderat de cafea „depășesc în mod clar riscurile potențiale”. Unul dintre aceste beneficii – cafeaua – pare să protejeze creierul împotriva tulburărilor cognitive și să sporească abilitățile de gândire.

 

Cum se întâmplă acest lucru și ce înseamnă aportul cafelei atât de benefic sănătății cognitive?

Consumul de cafea pare să aibă o anumită corelație cu un risc scăzut de apariție a bolii Alzheimer și a bolii Parkinson. Constatările echipei sugerează că existența compușilor eliberați în procesul de prăjire a boabelor de cafea reprezintă cheia pentru beneficiile cafelei.

 

E vorba de procesul de prăjire

Cercetătorii au început să se concentreze pe un set de compuși numiți fenindindani, care se formează în timpul procesului de prăjire a boabelor de cafea și conferă aroma amară. Aceștia din urmă par să inhibe amalgamarea beta-amiloidului.

Acestea sunt proteine ​​toxice, a căror acumulare excesivă în creier reprezintă un factor-cheie în afecțiunile neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și Parkinson.
Se pare că un timp mai lung de prăjire face ca boabele de cafea să producă mai multe fenilindanuri. Acest lucru sugerează astfel puternicul efect protector asupra creierului al cafelei prăjite robustă – fie ea normală sau decafeinizată.
În viitor, cercetătorii își propun să efectueze investigații mai detaliate cu privire la proprietățile fenilindanelor, precum și efectele lor asupra organismului. Următorul pas ar fi de a investiga cât de benefici sunt acești compuși și dacă au abilitatea de a intra în fluxul sanguin sau de a traversa bariera hemato-encefalică.

 

„Mama-Natură este un chimist mai bun”

Pentru cercetători, un alt aspect interesant al acestei descoperiri este că acești compuși de cafea sunt naturali și nu necesită sinteză în laborator, ceea ce îi face mai puțin complicați.
Totuși se subliniază că, înainte de a putea adăuga fenilindanii ca opțiune de tratament pentru afecțiunile neurodegenerative, trebuie să se efectueze mult mai multe cercetări privind modul în care acești compuși ar funcționa într-un context terapeutic.

 

Contact

Nu suntem disponibili chiar acum. Dar, ne puteti trimite un e-mail și iti vom raspunde cat mai urgent.