De ce mirosurile readuc amintiri atât de vii
Un nou studiu, publicat în revista Nature Communications, arată că creierul nostru integrează mirosul cu informații despre spațiu și timp pentru a forma amintiri episodice. Constatările pot duce la o mai buna testare a Alzheimer-ului Când mirosul de madeleines l-a determinat pe Proust să scrie sute de pagini în valoare de amintiri, știa prea puțin că ajută la descoperirea unei noi zone de studiu neuroștiințific. Decenii mai târziu, cercetătorii au emis ipoteza că abilitatea excepțională a mirosurilor trebuie să declanșeze amintiri – cunoscut sub numele de „efectul Proust” – și că se datorează a cât de aproape de sistemul de procesare olfactivă este centrul de memorie din creier. Într-adevăr, amigdala (structura creierului în formă de migdale care prelucrează informații senzoriale) și hipocampul (zona responsabilă de stocarea amintirilor episodice pentru accesul ulterior) stau strâns legate în creier. Amintirile episodice sunt amintiri autobiografice ale unor evenimente din trecut. În cazul lui Proust, mirosul de madeleines a declanșat amintiri despre „vechea casă gri a mătușii sale de pe stradă, […] și cu casa orașului, de dimineață până seara și în toate vremurile, piața unde eram trimis înainte de prânz, străzile de-a lungul cărora am făcut rulaje, drumurile de țară pe care le-am cutreierat când era bine”.
Nu este o coincidență că amintirile lui Proust erau despre spațiu și timp. Noile cercetări arată că informațiile spațiotemporale sunt integrate într-o regiune a creierului cunoscută sub numele de nucleul olfactiv anterior (NOA), care este implicat în boala Alzheimer. Referindu-se la mirosuri și informații despre spațiu și timp, co-autorul studiului, Afif Aqrabawi, spune: „Când se combină aceste elemente, se formează o memorie ce-când-unde […] Acesta este motivul pentru care, de exemplu, s-ar putea să ai capacitatea de a-ți aminti mirosul parfumului unui iubit (ce este) când îți amintești despre primul tău sărut (când și unde)”. Aqrabawi este un doctorand. candidat la Departamentul de Biologie celulară și sisteme de la Universitatea din Toronto din Canada. El a realizat studiul în colaborare cu Jun Chul Kim, supraveghetorul absolvent, profesor la Departamentul de Psihologie al Universității din Toronto.
Rolul NOA în formarea memoriei
Aqrabawi și prof. Kim au dorit să examineze rolul NOA în memorie, așa că au supus șoareci la o serie de experimente, ceea ce a dus la descoperirea unei „căi neuronale necunoscute” anterior între hipocamp și NOA. Când această conexiune este intactă, șoarecii „preferă să petreacă mai mult timp mirosind un nou miros decât unul care le este familiar”, explică Aqrabawi. Dar când calea neuronală a fost perturbată în experimente, rozătoarele s-au întors la mirosurile care miroseau anterior ca și cum ar fi noi. „Când pierd această preferință, este implicat că nu-și mai aduc aminte de miros, chiar dacă l-au adulmecat înainte, așa că continuă să miroasă ceva ca și pentru prima dată”. Rezultatele demonstrează că acum înțelegem ce circuite din creier guvernează memoria episodică pentru miros. Circuitul poate fi folosit acum ca model pentru a studia aspectele fundamentale ale memoriei episodice umane și deficiențele de memorie ale mirosului observate în condiții neurodegenerative.
Spre teste mai bune de adulmecare pentru Alzheimer
„Având în vedere degenerarea precoce a NOA în boala Alzheimer”, adaugă prof. Kim, „studiul nostru sugerează că deficitele de miros pe care le întâmpină pacienții implică dificultăți în amintirea mirosului„ când ”și„ unde ”. Multe studii anterioare au documentat rolul NOA în dezvoltarea bolii Alzheimer. De fapt, s-a sugerat că această zonă este una dintre primele care sunt afectate de formarea de grupuri de proteine anormale, care sunt un semn distinctiv al patologiei Alzheimer. Prin urmare, cercetătorii au lucrat pentru a dezvolta „teste de adulmecare” în speranța de a detecta Alzheimer în timp ce este încă în primele sale etape. Cu toate acestea, autorii noului studiu sugerează că astfel de teste vor scădea până când rolul NOA devine perfect clar. Însă noile descoperiri pot schimba acest lucru, îmbunătățind eficiența testelor apăsătoare. „Astfel de teste ar putea fi mai sensibile la detectarea problemelor decât dacă pacienții ar fi invitați să-și amintească un miros în sine”, spune prof. Kim. Motivația de a dezvolta [aceste teste] este mare datorită administrării rapide, ieftine și ușoare.
Nu suntem disponibili chiar acum. Dar, ne puteti trimite un e-mail și iti vom raspunde cat mai urgent.
Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin faptul că sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.
Name | Enabled |
---|---|
Technical Cookies In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec. |
|
Cookies We use Cookies to give you a better website experience. |
|
WooCommerce We use WooCommerce as a shopping system. For cart and order processing 2 cookies will be stored: woocommerce_cart_hash & woocommerce_items_in_cart. This cookies are strictly necessary and can not be turned off. |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |