O nouă cercetare constată că de o dietă scăzută în gluten poate beneficia, de asemenea, sănătatea persoanelor care nu sunt alergice la el. Cu toate acestea, beneficiile nu se limitează la simpla absență a glutenului. Persoanele care trăiesc cu boală celiacă sau intoleranță la gluten optează pentru o dietă scăzută a glutenului pentru a-și gestiona simptomele. În condiții autoimune, cum ar fi boala celiacă, de exemplu, sistemul imunitar al organismului reacționează la gluten prin țintirea intestinului subțire. Cei cu intoleranță sau sensibilitate la gluten afirmă că proteina declanșează simptomele gastrointestinale, chiar și în absența bolii celiace. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de oameni adoptă o dietă fără gluten, chiar dacă nu au boală celiacă sau alergie la gluten. Unele studii recente au sugerat că acest lucru poate avea consecințe negative asupra sănătății, cum ar fi creșterea riscului de apariție a diabetului de tip 2.
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, au investigat dacă o dietă bogată în gluten este benefică pentru persoanele care nu sunt alergice la aceasta. Comparând dietele cu conținut scăzut de gluten și cu conținut ridicat de gluten s-a efectuat un studiu randomizat pe 60 de adulți sănătoși cu vârsta cuprinsă între 22 și 65 de ani care nu aveau boală celiacă, diabet sau alte tulburări. Participanții au aderat la o dietă cu gluten scăzut de 8 săptămâni și o dietă bogată în gluten timp de 8 săptămâni, respectiv, cu o perioadă de pauză de 6 săptămâni între ele. Dieta cu conținut scăzut de gluten a constat din 2 grame de gluten pe zi, în timp ce cea ridicată în gluten a conținut 18 g de gluten pe zi. Perioada de pauză a implicat o dietă regulată cu 12 g de gluten zilnic. Cele două diete au fost similare în ceea ce privește numărul de calorii și calitatea nutrienților pe care le-au conținut. Cu toate acestea, compoziția fibrelor a diferit: dieta cu conținut scăzut de gluten conținea, de asemenea, mai puțin fibre din grâu, secară și orz, deoarece acestea sunt surse primare de gluten. S-au examinat modificările în fermentarea intestinală prin efectuarea profilului metabolic al probelor de urină și monitorizarea modificărilor legate de regimul alimentar în microbiotele intestinale ale participanților.
În ansamblu, studiul a constatat că o dietă cu conținut scăzut de gluten a schimbat microbiota intestinelor participanților, a redus disconfortul lor gastrointestinal și a dus la o mică pierdere în greutate. Cercetătorii consideră că modificările digestive, cum ar fi balonarea redusă, sunt cauzate de modificările bacteriilor intestinale și ale funcției.
În comparație cu o dietă bogată în gluten, o dietă bogată în fibre induce schimbări în structura și funcția ecosistemului intestinal complex al bacteriilor, reduce hidrogenul și duce la îmbunătățiri contra balonării.
Mai mult decât atât, s-a observat o scădere modestă în greutate, probabil datorită combustiei sporite a corpului declanșată de funcțiile bacteriene ale intestinelor modificate.
Deci, este o dietă fără gluten bună pentru tine? S-ar putea să fie, spun cercetătorii. Dar beneficiile pentru sănătate găsite în acest studiu par să se bazeze mai mult pe calitatea fibrei din dietă, nu doar pe lipsa glutenului. Mai multe studii pe termen lung sunt cu siguranță necesare înainte ca orice tip de consiliere de sănătate publică să poată fi acordată populației generale.
De acum se crede că studiul acesta este un apel de trezire pentru industria alimentară. Gluten-free (fără gluten) poate nu este neapărat alegerea sănătoasă. Cele mai multe produse alimentare fără gluten disponibile pe piață sunt masiv private de fibrele dietetice și ingredientele nutritive naturale.
Prin urmare, există o nevoie evidentă de disponibilitate a produselor alimentare fără gluten, îmbogățite cu fibre nutriționale de înaltă calitate, care sunt proaspete sau minim prelucrate pentru consumatorii care preferă o dietă cu conținut scăzut de gluten. Astfel de inițiative se pot dovedi a fi esențiale pentru ameliorarea disconfortului gastro-intestinal și în plus pentru a ajuta la facilitarea controlului greutății populației în general, prin modificarea microbiotei intestinale.
Nu suntem disponibili chiar acum. Dar, ne puteti trimite un e-mail și iti vom raspunde cat mai urgent.
Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin faptul că sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.
Name | Enabled |
---|---|
Technical Cookies In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec. |
|
Cookies We use Cookies to give you a better website experience. |
|
WooCommerce We use WooCommerce as a shopping system. For cart and order processing 2 cookies will be stored: woocommerce_cart_hash & woocommerce_items_in_cart. This cookies are strictly necessary and can not be turned off. |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |