În cel mai mare studiu de acest tip, oamenii de știință au concluzionat că aderarea la dieta mediteraneană ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral. Beneficiile sunt deosebit de pronunțate pentru femeile de peste 40 de ani. Când vine vorba de pretinse beneficii pentru sănătate, dieta mediteraneană se potrivește incredibil de bine. Creșterea aportului de pește proaspăt, fructe cu coajă lemnoasă, fructe, cereale și cartofi reducând în același timp laptele și carnea pare a fi un veritabil panaceu.
În ultimii ani, dieta a crescut în popularitate și un corp de cercetare s-a dezvoltat acum pentru a susține multe dintre mențiunile de sănătate variate.
Beneficiile potențiale pentru sănătate includ extinderea duratei de viață, minimizarea riscului de diabet, reducerea indicelui de masă corporală (IMC) și încetinirea declinului cognitiv.
Studierea impactului alegerii dietetice asupra unei populații este o provocare notorie, dar cantitatea de dovezi care susțin beneficiile dietei mediteraneene este aproape copleșitoare.
Recent, universitățile din Regatul Unit și-au unit forțele pentru a descoperi dacă dieta preferată a fiecăruia poate reduce riscul de accident vascular cerebral.
Dieta mediteraneană și riscul de AVC (accident vascular cerebral)
În total, studiul a utilizat informații de la 23.232 persoane albe, în vârstă de 40-77 de ani, pe o perioadă de 17 ani. Datele au fost preluate din Studiul European de Cercetare Prospectivă în domeniul Cancerului, un proiect inițial creat pentru a investiga „legătura dintre dietă, factori de stil de viață și cancer”.
Pentru a măsura dieta participanților, oamenii de știință le-au cerut să folosească jurnale timp de 7 zile; tot ceea ce au consumat a fost notat pentru o perioadă de o săptămână. Această metodă este mai fiabilă decât chestionarele frecvent utilizate în ceea ce privește frecvența alimentelor, care îi întreabă pe participanți cât de frecvent tind să mănânce anumite elemente. Autorii spun că aceasta este prima dată când jurnalele au fost folosite pe un grup atât de mare de oameni. Apoi, ei au evaluat cât de îndeaproape fiecare participant a urmat dieta mediteraneană și le-a sortat în patru grupe în funcție de modul în care au aderat la ea.
Echipa a concluzionat că o dietă în stil mediteranean a redus riscul de accident vascular cerebral cu 17%.
Când au divizat datele în bărbați și femei, efectul a fost mult mai pronunțat la femei; cei care au urmat dieta cel mai îndeaproape au avut o reducere cu 22% a riscului de accident vascular cerebral. Cu toate acestea, printre bărbați, a existat doar o reducere de 6%, care nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic.
Nu este clar de ce aceste diferențe între femei și bărbați, dar e posibil ca bărbații să fie influențați în mod diferit decât femeile de către componentele dietei.
Beneficii pentru persoanele expuse riscului
Există și alte variabile potențiale care ar putea explica diferențele sexuale în riscul de accident vascular cerebral.
Suntem conștienți de faptul că diferitele subtipuri de accident vascular cerebral pot diferi între sexe. Atunci când ne referim la persoanele deja expuse riscului bolilor cardiovasculare, datele au arătat că, în toate cele patru grupe de dietă mediteraneană, s-a înregistrat o reducere cu 13% a riscului de accident vascular cerebral.
Acest efect a fost, din nou, predominant în rândul femeilor, care au înregistrat o reducere cu 20% a riscului.
Descoperirile oferă clinicienilor și publicului informații cu privire la beneficiul potențial de a mânca o dietă în stil mediteranean pentru prevenirea accidentului vascular cerebral, indiferent de riscul cardiovascular.
Beneficiile de sănătate ale dietei mediteraneene par să nu cunoască limite. Cu toate acestea, este important de reținut că acesta este un studiu observator și, prin urmare, nu poate dovedi cauza și efect. Mai multe studii vor urma cu certitudine.