Răspunsul la fiecare întrebare pe care ai vrut să o știi despre cum să nu te îmbolnăvești.
Mâncarea alimentelor bogate în proteine și zinc, au descoperit unele studii , ar putea ajuta sistemul imunitar să se pregătească pentru acțiune atunci când lovește vreo infecție. Toată lumea vrea să fie acea persoană care nu se îmbolnăvește niciodată. Astăzi, în urma pandemiei COVID-19, acest obiectiv pare chiar mai imperativ. Ideea de a fi capabil să faci anumite activități sau să mănânci ceva specific pentru a-ți stimula sistemul imunitar, astfel încât să poți deveni un ninja de combatere a bolilor sună incredibil de ispititor. Dar, din păcate, nu este exact cum funcționează sistemul imunitar. Nu există nicio modalitate de a-ți consolida globulele albe de luptă împotriva bolilor pentru a te face impenetrabil cu coronavirusul. Cu toate acestea, există lucruri pe care le poți face – și anume să dormi suficient, să mănânci bine și să iei doze adecvate de anumite vitamine (cum ar fi Vitamina D) care te vor ajuta să te asiguri că sistemul tău imunitar funcționează la maxim.
Sistemele imunitare ale corpului nostru sunt împărțite în două categorii diferite, înnăscute și adaptive. Prima este formată din proteine și celule nespecifice care intră în acțiune în orice tip de vătămare sau boală, chiar și o zgârietură la picior. Dar acesta din urmă – sistemul imunitar adaptativ – este mult mai specific. Când ai o răceală, gripă sau un nou coronavirus, celulele din sistemul tău imunitar adaptativ se grăbesc să identifice exact ce este această boală. Odată ce au făcut acest lucru, ele proiectează inteligent celulele imune pentru a găsi și ucide această infecție. Aceste celule rămân în corp astfel încât atunci când intri în contact cu virusul sau bacteriile sau cu alt agent infecțios din nou, sistemul imunitar știe exact ce trebuie să facă. Acesta este motivul pentru care este incredibil de dificil, dacă nu chiar imposibil, să obținem aceeași infecție (exactă) de două ori. Acest mecanism de memorie este foarte cool și convenabil. De asemenea, este motivul pentru care funcționează vaccinurile. Vaccinul este un strop de virus sau bacterii (de obicei o versiune moartă). Când este injectat, sistemul tău imunitar creează celule care ucid intrusul. Sistemul tău imunitar își amintește apoi de infecție, astfel încât, atunci când intri din nou în contact cu ea, corpul tău să știe exact cum să o omoare. Dar componenta-cheie aici este secvența evenimentelor: Vino mai întâi în contact cu virusul, apoi dezvoltă-ți imunitatea. Din păcate, nu poate merge invers. Așadar, ideea de a stimula sistemul imunitar până când poate combate orice infecție pe care o întâlnești nu are niciun sens. Există nenumărate virusuri la răceală (cunoscute sub numele de rinovirusuri) și diverse forme ale gripei (care este un motiv important pentru care vaccinul antigripal nu este întotdeauna la fel de eficient precum speră medicii) și nu există nicio modalitate de a antrena organismul pentru a lupta împotriva tuturor.
Dar există speranță. Sistemul imun înnăscut și adaptiv are nevoie de tipurile potrivite de celule în cantități potrivite pentru a funcționa corect. Dacă vrei să-ți oferi o șansă de luptă, este esențial să afli cea mai bună modalitate de a menține numărul corect de celule imune.
Cum faci asta? „Aceasta este întrebarea de milioane de dolari”, spune Megan Meyer, directorul comunicării științifice la International Food Information Council, o organizație nonprofit axată pe furnizarea publicului de cercetare nutrițională susținută de știință. În ansamblu, „sistemul nostru imunitar este strict reglementat”, spune Meyer. Nu avem instrumente pentru a stimula o parte față de alta. Și chiar dacă am avea această abilitate, nu ne-ar beneficia neapărat. A avea un număr crescut de un anumit tip de celule imune nu este o idee bună dacă nu există o infecție imediată. Ar putea duce la o inflamație generală a organismului sau chiar la o boală autoimună și nu este nevoie de asta. Nu ne dorim un sistem imunitar într-o stare constantă de activitate; dorim unul care poate acționa rapid și eficient atunci când lovește o infecție. Acestea fiind spuse, spune Meyer, ceea ce mâncăm și modelele noastre de comportament pot afecta sănătatea generală a sistemului imunitar. Și în anumite cazuri, acest lucru a fost bine documentat cu studii minuțioase.
Există factorii evidenti, cum ar fi somnul adecvat (8 ore pentru adulți). Somnul afectează sistemul imunitar în mai multe moduri. Unele studii arată că atunci când ești bolnav, somnul ar putea ajuta la distribuirea anumitor celule imune către ganglionii limfatici, unde merg la muncă pentru a combate infecțiile. Somnul joacă, de asemenea, un rol-cheie în crearea de celule imune potrivite pentru combaterea bolilor. Într-un alt studiu, cercetătorii au oferit participanților vaccinul împotriva hepatitei A. În acea noapte, aceștia au trimis jumătate dintre participanții la studiu la culcare pentru o noapte completă de somn și au făcut ca cealaltă jumătate să tragă de oboseală. Apoi, ei au analizat cât de eficient a fost vaccinul prin analizarea cantității de anticorpi – proteine produse de celulele imune adaptive care sunt specifice anumitor infecții, în acest caz hepatita A – participanții produși ca răspuns la injecție. Patru săptămâni mai târziu, în medie, cei care au dormit regulat în acea primă noapte au avut de două ori numărul de anticorpi împotriva infecției cu hepatită decât cei care nu au primit suficientă odihnă.
În ceea ce privește nutriția, consumul unei diete bine echilibrate va menține sistemul imunitar echilibrat. Pe un front macronutrient, studiile arată că proteina poate fi deosebit de importantă pentru un sistem imunitar puternic. Proteina este esențială pentru formarea nu numai a celulelor imune, ci a fiecărei celule din corp. Totuși, pentru celulele imune, proteina conține un aminoacid numit L-arginină, care a făcut studii atât pe populații cu gripă, cât și pe oameni cu răni grave de arsură, că L-arginina a ajutat la generarea celulelor T ajutătoare, cele care arată sistemului imunitar cum arată virusul, astfel încât să poată genera celule specifice pentru combaterea lui. „Deci, consumul de proteine cu L-arginină este o modalitate de a asigura cantitatea potrivită de proliferare a celulelor T se întâmplă la indivizi”, spune Meyer. Consumul de proteine este o modalitate de a asigura cantitatea potrivită de proliferare a celulelor T în cazul în care vă te confrunți cu un virus infecțios. Pe scara micronutrienților, există și câteva puncte de vedere. Poate cel mai bine studiat este zincul. Câteva studii foarte bune, controlate cu placebo, folosind pastile de zinc la începutul unei răceli comune (cunoscute sub numele de rinovirusuri) au redus semnificativ durata și severitatea infecției. O revizuire cuprinzătoare a aproape 20 de studii și a mai mult de 1.700 de participanți a arătat că zincul a scăzut și durata simptomelor răcelii comune. Iar cercetătorii au o idee despre mecanismul prin care funcționează. Datorită formei unice a rinovirusului, precum și a substanței nutritive, zincul este capabil să se atașeze literalmente de virus și să împiedice infectarea ulterioară a persoanei. Deci, consumul de alimente cu zinc în mod regulat – care includ carne roșie, fructe de mare și cereale integrale, precum și unele alimente fortificate, cum ar fi cerealele pentru micul dejun – și luarea de suplimente de zinc poate preveni și reduce gravitatea infecției, spune Meyer.
În timp ce zincul, de departe, a avut cele mai promițătoare studii făcute, alți micronutrienți s-au dovedit, de asemenea, să influențeze sistemul imunitar. De exemplu, un studiu realizat în Japonia cu lucrătorii din domeniul sănătății care sunt expuși constant la infecții precum gripa a arătat că administrarea catechinelor de ceai verde, un tip de antioxidant flavonoid, a corespuns cu o incidență mai mică a gripei confirmată, deși această cantitate mai mică nu a fost semnificativă.
Cercetătorii au studiat, de asemenea, efectele suplimentării cu vitamina D asupra sistemului imunitar. Un studiu, din Jurnalul Medical Britanic, a descoperit că suplimentarea cu vitamina D asigură un risc redus de infecție a tractului respirator acut. Și un alt lucru, realizat pe copiii de vârstă școlară din Japonia, a constatat că suplimentarea cu vitamina D a redus riscul de gripă A. Dar, desigur, sunt necesare mai multe studii înainte de a se trage concluzii sau recomandări mai definitive. Aceasta înseamnă că consumul unei largi varietăți de fructe și legume va ajuta organismul să mențină un sistem imunitar sănătos și stabil; unul care poate sări în acțiune imediat ce ai nevoie. Și, desigur, vaccinul antigripal. Fără scuze.
Nu suntem disponibili chiar acum. Dar, ne puteti trimite un e-mail și iti vom raspunde cat mai urgent.
Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin faptul că sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.
Name | Enabled |
---|---|
Technical Cookies In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec. |
|
Cookies We use Cookies to give you a better website experience. |
|
WooCommerce We use WooCommerce as a shopping system. For cart and order processing 2 cookies will be stored: woocommerce_cart_hash & woocommerce_items_in_cart. This cookies are strictly necessary and can not be turned off. |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |