021-252 04 43contact@laboretica.ro Laboretica | Viitor în sănătate

Fructele de mare bogate în omega 3 pot ajuta la o îmbătrânire sănătoasă

Home / Fructele de mare bogate în omega 3 pot ajuta la o îmbătrânire sănătoasă

FRUCTELE DE MARE BOGATE ÎN OMEGA 3 POT AJUTA LA O ÎMBĂTRÂNIRE SĂNĂTOASĂ

În societatea noastră din ce în ce mai îmbătrânită, merită să ne întrebăm: ce putem face pentru a ne asigura că nu trăim doar vieți mai lungi, ci și mai sănătoase? Noi cercetări sugerează un răspuns posibil – mâncați mai mult fructe de mare! Un nou studiu de la Universitatea din Boston, investighează legătura dintre consumul ridicat de fructe de mare bogate în omega 3 și îmbătrânirea sănătoasă. Cercetătorii definesc „îmbătrânirea sănătoasă” ca „durată de viață semnificativă fără boli cronice și cu funcții fizice și mentale intacte”. După cum tot ei explică în lucrarea lor, problema îmbătrânirii sănătoase este din ce în ce mai importantă. Populațiile îmbătrânesc rapid pe tot globul și ratele bolilor cronice împreună cu ele. Deci, tot mai multe cercetări analizează ceea ce reprezintă îmbătrânirea sănătoasă și ce putem face pentru a o realiza. În acest sens, studiile privind legătura dintre acizii grași omega 3 și boala cronică legată de vârstă au fost oarecum inconsecvente.
De exemplu, unele studii au descoperit o relație inversă între consumul de omega 3 și boala cardiovasculară. Cu toate acestea, alții au descoperit că consumul de omega 3 se corelează cu o incidență mai mare a cancerului de prostată. Alte studii au dat rezultate „mixte sau neconcludente” când vine vorba de omega 3 și „cancer, diabet, boli pulmonare, boli cronice severe ale rinichilor și disfuncții cognitive și fizice”. Deci, pentru a clarifica acest rol potențial semnificativ, cercetătorii au stabilit faptul că acizii grași omega-3 joacă un rol extrem de important în procesul de îmbătrânire.

 

Studiul omega-3 și îmbătrânirea sănătoasă

Echipa a examinat nivelurile sanguine circulante ale acizilor grași omega-3 din cei 2.622 de adulți care au fost înscriși în Studiul de Sănătate Cardiovasculară din Statele Unite. La începutul acestui studiu, în 1992, participanții aveau 74 de ani, în medie. Nivelurile lor de omega 3 din sânge s-au măsurat, apoi 6 ani mai târziu, și 13 ani mai târziu. Tipurile de omega-3 considerate în studiu au fost acidul eicosapentaenoic, acidul docosahexaenoic, acidul docosapentaenoic și acidul alfa-linolenic.
Sursa principală de hrană pentru primele trei tipuri de omega 3 este pește – cum ar fi somonul, macrou, ton, hering și sardine – și alte fructe de mare, în timp ce nucile, semințele și uleiurile vegetale conțin ALA. Participanții au fost împărțiți în cincimi, sau chintile, pe baza nivelului de omega 3 din sângele lor.
 

Riscul îmbătrânirii nesănătoase este cu 24% mai mi

În ansamblu, până la sfârșitul perioadei de studiu în 2015, 89% dintre participanți au prezentat boli cronice legate de îmbătrânire sau disfuncții mentale sau fizice, în timp ce 11% au îmbătrânit sănătos.
Analiza a arătat că persoanele din cea mai mare chintilă cu consum ridicat de fructe de mare au fost cu 24% mai puțin susceptibile de a îmbătrâni nesănătos decât cele care au consumat cel mai puțin. Mai mult, participanții la primele trei chintile, consumatori de fructe de mare, au fost cu 18-21% mai puțin susceptibile de a experimenta îmbătrânirea nesănătoasă.
Cu toate acestea, cercetătorii cred că omega 3 poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac în condiții de control, precum și reducerea inflamației.
 

Concluzie

Aceste constatări încurajează necesitatea unor investigații suplimentare în mecanisme biologice plauzibile și intervenții legate de acizii grași omega 3 pentru menținerea îmbătrânirii sănătoase, precum și a liniilor directoare de sprijin pentru creșterea consumului alimentar de pește în rândul adulților în vârstă.
Într-un editorial care însoțește articolul, noua cercetare aduce o contribuție valoroasă în studiul acizilor grași omega 3 și îmbătrânirea sănătoasă.

Cu toate acestea, ei avertizează, „Asociațiile epidemiologice nu pot deduce cauzalitatea”. Prin urmare, „avertizăm împotriva utilizării acestor constatări pentru a informa politica de sănătate publică sau orientările nutriționale.”

 

Contact

Nu suntem disponibili chiar acum. Dar, ne puteti trimite un e-mail și iti vom raspunde cat mai urgent.