Sănătatea inimii: Ce să mănânci și ce să eviți
Este laptele bun sau rău pentru inima ta? Și ce zici de cafea? Sunt alimentele bogate în omega-3 într-adevăr la fel de bune precum se spune? Acestea sunt întrebări legitime care enervează consumatorul mediu. O nouă revizuire se face prin studiile nutriționale disponibile pentru a ne arăta care alimente sunt cele mai bune pentru sănătatea inimii.
Dovezile științifice nu susțin ideea că suplimentele de pește protejează împotriva bolilor de inimă, a concluzionat o nouă revizuire, deși milioane de oameni continuă să le ia. În mod similar, o nouă meta-analiză a studiilor existente analizează argumentele pro și contra ale alimentelor populare pentru sănătatea inimii.
Controversa asupra alimentelor sănătoase pentru inimă
Recomandările nutriționale actuale arată că o dietă sănătoasă pentru inimă este alcătuită din fructe, legume și nuci cu moderație. Cu toate acestea, există numeroase grupuri de alimente care pot duce la confuzie pentru pacienți, inclusiv laptele, zahărul, cafeaua și alcoolul.
Într-adevăr, în timp ce se recomandă laptele fără grăsime sau cu conținut scăzut de grăsimi pentru o sănătate optimă a inimii, mai multe studii recente au sugerat că laptele cu grăsimi nu este dăunător inimii și poate avea chiar beneficii cardiovasculare.
În mod similar, consumul moderat de alcool a fost asociat cu beneficii pentru sănătatea inimii în numeroase studii, dar alți cercetători subliniază defectele și prejudecățile metodologice care pot fi responsabile pentru aceste rezultate.
Alimentele pe care ar trebui să le eviți
Cercetătorii au descoperit studii care sugerează că laptele cu conținut scăzut de grăsimi poate scădea tensiunea arterială. Cu toate acestea, s-a constatat, de asemenea, că pot ridica nivelul de colesterol rău, fracturi și riscuri de deces din orice cauză. Deci, în lumina acestor dovezi controversate – și având în vedere că laptele este bogat în grăsimi saturate și sare – cercetătorii au ajuns la concluzia că, în mod ideal, produsele lactate ar trebui evitate sau cel puțin consumate cu prudență. În plus, echipa a găsit o legătură între zaharurile adăugate, cum ar fi zahărul de masă sau siropurile, și un risc ridicat de boală coronariană, accident vascular cerebral și moarte care rezultă din ateroscleroză.
Ca rezultat, ei sfătuiesc cu tărie să evite alimentele procesate cu adaos de zahăr, precum și băuturile îndulcite, cum ar fi sifon, băuturi din fructe, băuturi sportive și băuturi energizante.
În cele din urmă, deși un consum moderat de alcool reduce riscul de boli cardiovasculare, cercetătorii avertizează că oamenii cu afecțiuni cardiovasculare nu ar trebui să bea alcool. Acest lucru se datorează riscurilor ridicate de afecțiuni hepatice și cancer, care depășesc beneficiile sale potențiale.
Alimente pe care ar trebui să le adaugi la dieta ta zilnică
Legumele, cum ar fi fasolea, năutul, lintea, mazărea, soia și arahidele, reduc riscul bolilor coronariene, al nivelului de colesterol și al tensiunii arteriale. Consumul de leguminoase ajută și la reducerea greutății. Legumele sunt accesibile și o sursă bogată de proteine. Ar trebui să încorporăm mai multă fasole și mâncăruri de fasole precum humusul în dietele noastre pentru a promova sănătatea inimii.
Cafeaua a fost asociată cu un risc redus de deces din orice cauză, precum și cu moartea cauzată de boala cardiacă. Nu s-au găsit legături între consumul de cafea și riscul de tensiune arterială crescută.
Unele studii au sugerat că ceaiul negru și verde, atunci când este consumat fără a adăuga lapte, zahăr sau îndulcitori, poate contribui la o inimă sănătoasă și la niveluri sigure de lipide din sânge – care includ colesterolul și trigliceridele.
În general, dovezile sprijină beneficiile cardiovasculare ale proteinelor pe bază de plante, cum ar fi cele provenite din leguminoase, alimente bogate în acizi grași omega-3, ciuperci, cafea și ceai.
Cu toate acestea, nu există nici un model perfect, care să se potrivească tuturor în cazul dietei pentru prevenirea bolilor de inimă, spun cercetătorii.
Dar majoritatea dovezilor continuă să consolideze faptul că o dietă predominant pe bază de plante este mai scăzută în grăsimi, adaos de zahăr, de sare, alimente prelucrate și cu produse de origine animală.