https://ejournal.unperba.ac.id/pages/uploads/sv388/ https://ejournal.unperba.ac.id/pages/uploads/ladangtoto/
Laboretica | Tot ce trebuie să știi despre holeră
021-252 04 43contact@laboretica.ro Laboretica | Viitor în sănătate

Tot ce trebuie să știi despre holeră

Home / Tot ce trebuie să știi despre holeră

Tot ce trebuie să știi despre holeră

Holera este o boală infecțioasă acută cu epidemie. Se caracterizează prin diaree apoasă, pierderi extreme de lichide și electroliți și deshidratare severă. Poate fi fatală. Este cauzată de bacteria Vibrio cholera (V. cholera). În ciuda faptului că este ușor de tratat, se estimează că holera afectează între 3 și 5 milioane de oameni în fiecare an și cauzează peste 100.000 de decese în întreaga lume. Din cauza deshidratării severe, ratele de fatalitate sunt mari atunci când nu sunt tratate, în special în rândul copiilor și sugarilor. Moartea poate apărea la adulți sănătoși altfel în câteva ore. Cei care se recuperează, de obicei, au imunitate de lungă durată împotriva re-infectării. Holera a predominat în Statele Unite în anii 1800, dar acum este rară, deoarece există sisteme sanitare și condiții de viață bine dezvoltate. Cu toate acestea, atunci când călătoresc în Asia, Africa și unele părți din America Latină, oamenii trebuie să se protejeze împotriva holerei, având în prealabil vaccinările corespunzătoare, consumând numai apă fiartă sau dintr-o sticlă sigilată și urmând practici bune de spălare a mâinilor.

Ce este holera?

Cauza holerei este infecția cu bacteriile V. cholera. Aceste bacterii au fost descoperite în 1883. Bacteriologul german, Robert Koch (1843-1910), a studiat boala în timpul unei epidemii din Egipt. El a găsit o bacterie în intestinele celor care au murit de holeră, dar nu a putut nici să izoleze organismul și nici să infecteze animalele cu acesta. Mai târziu în acel an, Koch a plecat în India, unde a reușit să izoleze bacteriile. El a descoperit că au prosperat în lenjerie umedă, murdară și pământ umed și în scaunele pacienților cu boală. Bacteriile de holeră trăiesc în apă sărată superficială și pe crustacee microscopice. De asemenea, pot exista sub formă de colonii de biofilme care acoperă suprafața apei, plante, pietre, cochilii și obiecte similare, și pot trăi printre ouăle midges, care servesc ca rezervor pentru bacteriile holera. Tulpinile toxice de bacterii de holeră produc o otravă care declanșează diaree violentă la om. Când bacteriile intră în zone în care trăiesc oamenii, pot provoca rapid epidemii severe. Schimbările meteorologice, pierderea populației și îmbunătățirea igienizării pot pune capăt unui focar.

Simptome

Doar aproximativ 1 din 20 de infecții cu holeră sunt severe, iar un procent ridicat de persoane infectate nu prezintă simptome. Dacă apar simptome, acestea vor avea loc între 12 ore și 5 zile de la expunere. Acestea variază de la ușoare sau asimptomatice până la severe și includ, de obicei:

  • volume mari de diaree apoasă explozivă, uneori numite „scaune cu apă de orez”, deoarece poate arăta ca apa care a fost folosită pentru spălarea orezului
  • vărsături
  • crampe la picioare

O persoană cu holeră poate pierde rapid lichide, până la 20 de litri pe zi, astfel încât pot apărea deshidratări și șocuri severe. Semnele de deshidratare includ:

  • pielea descuamată
  • ochii afundați
  • gură uscată
  • scăderea secreției, de exemplu, mai puțină transpirație
  • bătăi rapide ale inimii
  • tensiune arterială scăzută
  • amețeli sau leșin
  • scădere rapidă în greutate

Șocul poate duce la prăbușirea sistemului circulator. Este o stare de pericol pentru viață și o urgență medicală.

Cauze

Bacteriile de holeră intră în corp prin gură, adesea din alimente sau apa care au fost contaminate cu deșeurile umane, din cauza igienizării și/sau igienei precare. De asemenea, pot intra consumând fructe de mare crude sau care nu sunt complet fierte, în special crustacee native din mediile estuare, cum ar fi stridii sau crabi. Legumele slab curățate, irigate de surse de apă contaminate, sunt o altă sursă comună de infecție. În situațiile în care salubritatea este puternic provocată, cum ar fi în taberele de refugiați sau în comunități cu resurse de apă extrem de limitate, o singură victimă afectată poate contamina toată apa pentru o întreagă populație.

Diagnostic

Medicul poate suspecta holera dacă un pacient are diaree apoasă severă, vărsături și deshidratare rapidă, mai ales dacă a călătorit recent într-un loc cu istoric recent de holeră, sau salubritate slabă, sau dacă a consumat recent crustacee. Un eșantion de scaun va fi trimis la un laborator pentru testare, dar dacă se suspectează holera, pacientul trebuie să înceapă tratamentul chiar înainte de a primi rezultatele.

Tratament

În mod normal, deshidratarea din cauza holerei duce la moarte, astfel că cel mai important tratament este acordarea unei soluții de hidratare orală, cunoscută și sub denumirea de terapie de rehidratare orală. Tratamentul constă în volume mari de apă amestecate cu un amestec de zahăr și săruri. Amestecurile preambalate sunt disponibile comercial, dar distribuirea pe scară largă în țările în curs de dezvoltare este limitată de costuri, astfel încât rețetele de terapie de rehidratare orală de casă sunt adesea folosite, cu ingrediente obișnuite, de uz casnic. Cazurile severe de holeră necesită înlocuirea intravenoasă a lichidului. Un adult care cântărește 70 de kilograme va avea nevoie de cel puțin 7 litri de lichide intravenoase. Antibioticele pot scurta durata bolii, dar nu se recomandă utilizarea în masă a antibioticelor pentru holeră, din cauza riscului crescând de rezistență bacteriană. Medicamentele anti-diareice nu sunt utilizate deoarece împiedică bacteriile să fie eliminate din corp. Cu o îngrijire și tratament adecvat, rata mortalității ar trebui să fie în jur de 1%.

Profilaxie

Holera este adesea răspândită prin alimente și din cauza igienei precare. Unele măsuri simple pot reduce riscul de a contracta holera. Când călătorești în zone în care boala este endemică, este important să:

  • Mănânci doar fructe pe care le-ai curățat.
  • Eviți salatele, peștele crud și legumele necoapte.
  • Asigură-te că mâncarea este bine gătită.
  • Asigură-te că apa este îmbuteliată sau fiartă și sigură pentru consum.
  • Evită mâncarea de stradă, deoarece acest lucru poate transporta holera și alte boli.
  • Călătorii ar trebui să afle despre holeră înainte de a vizita o țară în care predomină.

Indivizii ar trebui să solicite imediat asistență medicală dacă prezintă simptome precum crampe la picioare, vărsături și diaree în timp ce se află într-o comunitate în care există boala.

Vaccinul împotriva holerei

În prezent, există trei vaccinuri împotriva holerei recomandate de Organizația Mondială a Sănătății . Acestea sunt Dukoral, Shanchol și Euvichol. Toate trei necesită două doze pentru a oferi o protecție completă. Dukoral trebuie luat cu apă curată și asigură o protecție de aproximativ 65 la sută timp de 2 ani. Shancholul și euvicholul nu trebuie să fie luat cu apă și oferă 65 la sută protecție timp de 5 ani. Toate vaccinurile oferă o protecție mai ridicată, mai aproape de timpul acordat.

Factori de risc

Persoanele cu cel mai mare risc de a consuma alimente sau apă infectată cu V. cholera includ:

  • persoane care lucrează în asistență medicală și tratează indivizii cu holeră
  • lucrătorii de ajutor care răspund la focare de holeră
  • persoanele care călătoresc în zone unde holera poate fi transmisă în continuare, care nu respectă măsurile de igienă și siguranța alimentelor

Epidemiile de holeră cu răspândire largă apar adesea din cauza aprovizionării cu apă care este contaminată cu deșeurile umane și furnizorii de produse alimentare din stradă. Următoarele persoane sunt, de asemenea, expuse riscului de reacție mai severă la V. cholera decât altele:

  • persoane cu achlorydia, o afecțiune care elimină acidul clorhidric din stomac
  • indivizi cu tip de sânge O
  • persoanele care au afecțiuni medicale cronice
  • cei fără acces la servicii medicale

Măsurile eficiente de igienă pot contribui la reducerea riscului prezentat de holeră.

Contact

Nu suntem disponibili chiar acum. Dar, ne puteti trimite un e-mail și iti vom raspunde cat mai urgent.

Show Buttons
Hide Buttons
x

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin faptul că sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.

Setările de Confidențialitate
Name Enabled
Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec.
Cookies
We use Cookies to give you a better website experience.
WooCommerce
We use WooCommerce as a shopping system. For cart and order processing 2 cookies will be stored: woocommerce_cart_hash & woocommerce_items_in_cart. This cookies are strictly necessary and can not be turned off.
Google Analytics
We track anonymized user information to improve our website.
Google Adwords
We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks.
Facebook
We use Facebook to track connections to social media channels.