Tot ce trebuie să știți despre salmonella
Termenul Salmonella se referă la un grup de bacterii care provoacă în tractul intestinal infecția cu Salmonella, sau salmoneloza. Febra tifoidă, intoxicațiile alimentare, gastroenterita, febra enterică și alte boli sunt toate tipuri ale infecției cu Salmonella. Intoxicația cu Salmonella este adesea legată de apă sau alimente contaminate, în special carnea provenită de la păsări de curte și ouă. Simptomele includ crampe abdominale, diaree și vărsături, care tind să apară la 12 până la 72 de ore de la infecție.
Majoritatea oamenilor se recuperează după 4 până la 7 zile fără tratament, dar o persoană cu diaree severă poate avea nevoie de tratament la spital. În afară de alimente și apă, transmisia a fost legată de reptilele ca animale de companie. Din martie până în august 2017, un focar multistat de Salmonella a afectat cel puțin 33 de persoane, dintre care 16 au fost spitalizate și 12 au fost sub 5 ani. Focarul a fost legat de contactul cu țestoasele de companie.
Fapte rapide despre salmonella
Iată câteva puncte cheie despre salmonella. Intoxicația cu salmonella afectează în jur de 1,4 milioane de persoane în fiecare an și este responsabilă pentru aproape jumătate din infecțiile bacteriene înregistrate anual. Infecția se răspândește mai ales prin apă și alimente contaminate.
În mod normal, simptomele includ frisoane, diaree și febră. De obicei, boala dispare de la sine, însă cazurile severe pot avea nevoie de tratament la spital. Sfaturile de prevenire includ spălarea periodică a mâinilor, asigurându-se că toate produsele alimentare sunt bine gătite și depozitate cu grijă și nu păstrează reptilele în casă pe post de animale de companie.
Ce este salmonella?
Salmonella sunt bacili gram-negativi, în formă de tijă, care pot provoca salmoneloză, o boală diareică la om. Bacteriile gram-negative au de obicei un perete celular compus dintr-un strat subțire de peptidoglican, acoperit de o membrană. Există peste 2.300 de subtipuri ale bacteriei Salmonella enterica, incluzând enteritita serovară, Salmonella Agbeni și tifimuriu. Bacteriile trăiesc în intestinul oamenilor și animalelor infectate. Unele tulpini animale și umane pot îmbolnăvi oamenii. Salmonella este o cauză majoră a infecțiilor bacteriene umane. Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor, acesta afectează aproximativ 1 milion de persoane în fiecare an, ceea ce duce la 19.000 de spitalizări și 380 de decese.
Simptome
Există mii de subtipuri de bacterii Salmonella, dar doar aproximativ 12 îmbolnăvesc oamenii, de obicei cu gastroenterită. Semnele și simptomele gastroenteritei induse de salmonella includ:
Unele persoane prezintă dureri articulare, cunoscute sub numele de artrită reactivă. Poate rezista luni sau ani și poate deveni artrită cronică.
Cauze
Bacteriile Salmonella trăiesc în intestinele păsărilor, animalelor și oamenilor. Majoritatea infecțiilor umane sunt cauzate de consumul de alimente sau apă potabilă care au fost contaminate de fecale.
Alimentele cel mai frecvent infectate sunt:
Alte cauze includ:
Factori de risc
Cel mai ridicat risc sunt copiii, persoanele în vârstă și cei cu un sistem imunitar slăbit, datorită, de exemplu, HIV sau SIDA, tratamentului cancerului sau a altor alte afecțiuni. Copiii mici nu ar trebui să aibă voie să se joace cu reptile sau pui și păsări tinere. Alăptarea este cel mai sigur tip de nutriție pentru sugarii mici. În timpul sarcinii, complicațiile includ deshidratarea și bacteremia sau bacteriile din sânge. Acest lucru poate duce la meningită. Salmonella poate trece și la făt. Sugarul poate avea diaree și febră după naștere și riscul de a dezvolta meningită. Infecția cu Salmonella este mai frecventă vara decât iarna.
Diagnostic
Medicul va întreba despre simptome, orice alte condiții existente, modificări în alimentația sau obiceiurile de preparare a alimentelor, contactul cu animalele de companie și destinațiile de călătorie pentru a încerca să afle cauza problemei. Diareea și vărsăturile sunt în mod normal un indiciu clar al gastroenteritei. Testele de sânge și scaun pot ajuta la determinarea cauzei infecției.
Tratament
Simptomele gastroenteritei induse de Salmonella dispar în mod normal, fără tratament, după aproximativ o săptămână.
Profilaxie
O igienă bună este esențială pentru prevenirea infecției cu salmonella.
Sfaturi pentru spălarea mâinilor
Spălați-vă frecvent pe mâini cu săpun și apă caldă sau utilizând instalație de igienizare. Acest lucru este deosebit de important:
Sfaturi pentru manipularea alimentelor
Când aveți de-a face cu mâncare:
Salmonella poate trăi ceva timp în diferite tipuri de alimente. În 2015, cercetătorii au descoperit că bacteriile pot trăi în prăjiturele, sandwich și crackers cel puțin 6 luni.
Siguranța ouălor
Atunci când cumpără ouă, consumatorii ar trebui să se asigure că provin de la un furnizor care le păstrează la frigider și le depozitează la maxim 4 grade Celsius. Orice ouă crăpate sau murdare trebuie aruncate. Oricare cutii de ouă care nu au fost tratate pentru salmonella prin pasteurizare, necesită pentru a purta acest avertisment: Instrucțiuni de manipulare în siguranță: pentru a preveni îmbolnăvirea de bacterii: mențineți ouăle la frigider, gătiți-le până când gălbenușurile sunt ferme și gătiți bine alimentele care conțin ouă.
Animalele de companie
Nu păstra pe post de animale de companie reptile sau amfibieni în casă dacă există persoane în vârstă, femei însărcinate, copii foarte mici sau persoane cu sistem imunitar slăbit în casă.
Ce să faci dacă cineva are intoxicație cu salmonella
Dacă cineva se infectează cu Salmonella:
Dacă persoana are febră ridicată, ar trebui să vadă un medic. Persoanele în vârstă, sugarii și persoanele cu un sistem imunitar compromis prezintă mai mult riscul unei infecții severe.
Nu suntem disponibili chiar acum. Dar, ne puteti trimite un e-mail și iti vom raspunde cat mai urgent.
Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin faptul că sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.
Name | Enabled |
---|---|
Technical Cookies In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec. |
|
Cookies We use Cookies to give you a better website experience. |
|
WooCommerce We use WooCommerce as a shopping system. For cart and order processing 2 cookies will be stored: woocommerce_cart_hash & woocommerce_items_in_cart. This cookies are strictly necessary and can not be turned off. |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |