021-252 04 43contact@laboretica.ro Laboretica | Viitor în sănătate

Tot ce trebuie să știți despre salmonella

Home / Tot ce trebuie să știți despre salmonella

Tot ce trebuie să știți despre salmonella

Termenul Salmonella se referă la un grup de bacterii care provoacă în tractul intestinal infecția cu Salmonella, sau salmoneloza. Febra tifoidă, intoxicațiile alimentare, gastroenterita, febra enterică și alte boli sunt toate tipuri ale infecției cu Salmonella. Intoxicația cu Salmonella este adesea legată de apă sau alimente contaminate, în special carnea provenită de la păsări de curte și ouă. Simptomele includ crampe abdominale, diaree și vărsături, care tind să apară la 12 până la 72 de ore de la infecție.

Majoritatea oamenilor se recuperează după 4 până la 7 zile fără tratament, dar o persoană cu diaree severă poate avea nevoie de tratament la spital. În afară de alimente și apă, transmisia a fost legată de reptilele ca animale de companie. Din martie până în august 2017, un focar multistat de Salmonella a afectat cel puțin 33 de persoane, dintre care 16 au fost spitalizate și 12 au fost sub 5 ani. Focarul a fost legat de contactul cu țestoasele de companie.

Fapte rapide despre salmonella

Iată câteva puncte cheie despre salmonella. Intoxicația cu salmonella afectează în jur de 1,4 milioane de persoane în fiecare an și este responsabilă pentru aproape jumătate din infecțiile bacteriene înregistrate anual. Infecția se răspândește mai ales prin apă și alimente contaminate.

În mod normal, simptomele includ frisoane, diaree și febră. De obicei, boala dispare de la sine, însă cazurile severe pot avea nevoie de tratament la spital. Sfaturile de prevenire includ spălarea periodică a mâinilor, asigurându-se că toate produsele alimentare sunt bine gătite și depozitate cu grijă și nu păstrează reptilele în casă pe post de animale de companie.

Ce este salmonella?

Salmonella sunt bacili gram-negativi, în formă de tijă, care pot provoca salmoneloză, o boală diareică la om. Bacteriile gram-negative au de obicei un perete celular compus dintr-un strat subțire de peptidoglican, acoperit de o membrană. Există peste 2.300 de subtipuri ale bacteriei Salmonella enterica, incluzând enteritita serovară, Salmonella Agbeni și tifimuriu. Bacteriile trăiesc în intestinul oamenilor și animalelor infectate. Unele tulpini animale și umane pot îmbolnăvi oamenii. Salmonella este o cauză majoră a infecțiilor bacteriene umane. Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor, acesta afectează aproximativ 1 milion de persoane în fiecare an, ceea ce duce la 19.000 de spitalizări și 380 de decese.

Simptome

Există mii de subtipuri de bacterii Salmonella, dar doar aproximativ 12 îmbolnăvesc oamenii, de obicei cu gastroenterită. Semnele și simptomele gastroenteritei induse de salmonella includ:

  • crampe stomacale
  • scaune sângeroase
  • frisoane
  • diaree
  • febră
  • durere de cap
  • dureri musculare
  • greaţă
  • vărsături
  • ameţeală

Unele persoane prezintă dureri articulare, cunoscute sub numele de artrită reactivă. Poate rezista luni sau ani și poate deveni artrită cronică.

Cauze

Bacteriile Salmonella trăiesc în intestinele păsărilor, animalelor și oamenilor. Majoritatea infecțiilor umane sunt cauzate de consumul de alimente sau apă potabilă care au fost contaminate de fecale.

Alimentele cel mai frecvent infectate sunt:

  • Carne, fructe de mare și carne de pasăre crude: contaminarea apare cel mai frecvent în timpul procesului de sacrificare. Recoltarea fructelor de mare în ape contaminate este o cauză comună.
  • Ouă crude: Ouăle de la un pui infectat pot conține bacterii. Administrația pentru Alimente și Medicamente estimează că, în fiecare an, există 79.000 de cazuri de boală transmisă de alimente, din cauza consumului de ouă care conțin salmonella. Ouăle crude se găsesc în unele tipuri de maioneză și sosuri de casă.
  • Fructe și legume: Acestea pot fi contaminate dacă au fost udate sau spălate în apă contaminată. Fructele și legumele pot deveni contaminate dacă o persoană se ocupă de carne crudă și apoi atinge fructele fără să se spele pe mâini.

Alte cauze includ:

  • Lipsa igienei: Cauzele obișnuite de contaminare și infecție includ suprafețele de bucătărie care nu sunt păstrate curate și mâinile nespălate în timpul pregătirii alimentelor, după utilizarea băii sau după schimbarea scutecelor unui copil. O persoană cu mâinile contaminate poate transmite infecția către alte persoane, atingându-le sau atingând suprafețe pe care alte persoane le ating apoi.
  • Păstrarea reptilelor sau amfibienilor pe post de animale de companie: Majoritatea reptilelor și amfibienilor poartă Salmonella în intestinul lor fără să se îmbolnăvească. Ele varsă bacteriile în excremente. Acestea se pot răspândi rapid pe pielea lor și apoi orice pot intra în contact, inclusiv cuști, jucării, haine, mobilier și suprafețele casnice. Reptilele ca și animale de companie nu trebuie ținute în interior dacă există copii sub 5 ani, femei însărcinate, persoane în vârstă sau persoane cu un sistem imunitar slăbit în gospodărie. Începând cu anul 1975, s-a interzis vânzarea și distribuirea țestoaselor mici, din cauza riscului de infecție cu Salmonella.

Factori de risc

Cel mai ridicat risc sunt copiii, persoanele în vârstă și cei cu un sistem imunitar slăbit, datorită, de exemplu, HIV sau SIDA, tratamentului cancerului sau a altor alte afecțiuni. Copiii mici nu ar trebui să aibă voie să se joace cu reptile sau pui și păsări tinere. Alăptarea este cel mai sigur tip de nutriție pentru sugarii mici. În timpul sarcinii, complicațiile includ deshidratarea și bacteremia sau bacteriile din sânge. Acest lucru poate duce la meningită. Salmonella poate trece și la făt. Sugarul poate avea diaree și febră după naștere și riscul de a dezvolta meningită. Infecția cu Salmonella este mai frecventă vara decât iarna.

Diagnostic

Medicul va întreba despre simptome, orice alte condiții existente, modificări în alimentația sau obiceiurile de preparare a alimentelor, contactul cu animalele de companie și destinațiile de călătorie pentru a încerca să afle cauza problemei. Diareea și vărsăturile sunt în mod normal un indiciu clar al gastroenteritei. Testele de sânge și scaun pot ajuta la determinarea cauzei infecției.

Tratament

Simptomele gastroenteritei induse de Salmonella dispar în mod normal, fără tratament, după aproximativ o săptămână.

  • Fluide: pacientul trebuie să consume multe lichide pentru a preveni deshidratarea.
  • Antibiotice: Acestea pot să nu ajute în gastroenterita necomplicată. Medicul le poate prescrie dacă simptomele sunt severe sau dacă bacteriile au intrat sau ar putea intra în fluxul sanguin. Utilizarea antibioticelor poate duce la rezistența la antibiotice și riscul de revenire a infecției.
  • Medicamente antimotilitate: Acestea pot opri diareea. Tot ele reduc crampele, dar pot provoca diareea să dureze mai mult.

Profilaxie

O igienă bună este esențială pentru prevenirea infecției cu salmonella.

Sfaturi pentru spălarea mâinilor

Spălați-vă frecvent pe mâini cu săpun și apă caldă sau utilizând instalație de igienizare. Acest lucru este deosebit de important:

  • înainte de a pregăti sau mânca mâncare
  • după folosirea băii
  • după ce schimbi scutecele unui copil
  • după atingerea animalelor de companie și a altor animale
  • după grădinărit

Sfaturi pentru manipularea alimentelor

Când aveți de-a face cu mâncare:

  • Mențineți alimentele fierte și crude separate.
  • Depozitați alimentele crude într-un frigider pe rafturile de sub alimentele gata de consum.
  • Spălați bine fructele și legumele crude înainte de a le mânca.
  • Gătiți mâncarea, în special dacă include carne și ouă.
  • Păstrați toate ustensilele de gătit și suprafețele de lucru curate.
  • Înlocuiți în mod regulat șervetele de șters folosite cu cele curate.
  • Evitați să beți apă netratată, de exemplu, din pâraie, râuri și lacuri.

Salmonella poate trăi ceva timp în diferite tipuri de alimente. În 2015, cercetătorii au descoperit că bacteriile pot trăi în prăjiturele, sandwich și crackers cel puțin 6 luni.

Siguranța ouălor

Atunci când cumpără ouă, consumatorii ar trebui să se asigure că provin de la un furnizor care le păstrează la frigider și le depozitează la maxim 4 grade Celsius. Orice ouă crăpate sau murdare trebuie aruncate. Oricare cutii de ouă care nu au fost tratate pentru salmonella prin pasteurizare, necesită pentru a purta acest avertisment: Instrucțiuni de manipulare în siguranță: pentru a preveni îmbolnăvirea de bacterii: mențineți ouăle la frigider, gătiți-le până când gălbenușurile sunt ferme și gătiți bine alimentele care conțin ouă.

Animalele de companie

Nu păstra pe post de animale de companie reptile sau amfibieni în casă dacă există persoane în vârstă, femei însărcinate, copii foarte mici sau persoane cu sistem imunitar slăbit în casă.

Ce să faci dacă cineva are intoxicație cu salmonella

Dacă cineva se infectează cu Salmonella:

  • spală-i toate hainele murdare, lenjeria de pat și prosoapele în mașina de spălat la cea mai înaltă temperatură posibilă
  • curăță bine scaunele de toaletă, vasele de toaletă, toate mânerele din baie, chiuvetele și robinetele după utilizare, cu detergent și apă caldă, urmate de un dezinfectant pentru uz casnic.

Dacă persoana are febră ridicată, ar trebui să vadă un medic. Persoanele în vârstă, sugarii și persoanele cu un sistem imunitar compromis prezintă mai mult riscul unei infecții severe.

Contact

Nu suntem disponibili chiar acum. Dar, ne puteti trimite un e-mail și iti vom raspunde cat mai urgent.

Show Buttons
Hide Buttons
x

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin faptul că sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.

Setările de Confidențialitate
Name Enabled
Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec.
Cookies
We use Cookies to give you a better website experience.
WooCommerce
We use WooCommerce as a shopping system. For cart and order processing 2 cookies will be stored: woocommerce_cart_hash & woocommerce_items_in_cart. This cookies are strictly necessary and can not be turned off.
Google Analytics
We track anonymized user information to improve our website.
Google Adwords
We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks.
Facebook
We use Facebook to track connections to social media channels.