Tulburare bipolară: o dietă bună poate spori tratamentul
Calitatea dietei poate afecta multe aspecte ale sănătății fizice și a bunăstării psihologice. Noile cercetări investighează dacă acești factori pot afecta sau nu și eficacitatea tratamentelor pentru tulburările de dispoziție – în special cele bipolare. Stările de spirit ale persoanelor care suferă de tulburare bipolară fluctuează între două extreme. Acestea sunt „înălțimile”, în timpul cărora persoana se simte euforică și se poate angaja în comportamente periculoase și „joase”, caracterizate prin depresie și letargie. Deoarece două extreme de dispoziție opuse caracterizează această tulburare, este adesea dificil să se trateze atât „înălțimile” (sau „episoadele maniacale”), cât și „cele minime” (sau „episoadele depresive”) cu aceeași eficacitate. Noile cercetări prezentate la congresul Colegiului European de Neuropsihofarmacologie, desfășurat la Barcelona, Spania, sugerează acum că greutatea și obiceiurile alimentare pot influența efectivitatea tratamentelor pentru tulburarea bipolară. În special, o dietă sănătoasă poate ajuta terapia pentru episoadele depresive, observă autorii studiului. De asemenea, aceștia explică faptul că, dimpotrivă, o dietă slabă ar putea contribui la inflamația crescută, care poate avea un impact negativ asupra simptomelor unei persoane. „Dacă putem confirma aceste rezultate, atunci este o veste bună pentru persoanele cu tulburare bipolară, deoarece există o mare nevoie de tratamente mai bune pentru faza depresivă a tulburării bipolare”, afirmă cercetătorul principal Melanie Ashton, de la Universitatea Deakin din Geelong, Australia. Echipa a format oameni de știință din numeroase instituții academice și de cercetare din Australia, Germania și Statele Unite.
Modul în care dieta poate avea impact asupra rezultatelor terapiei
Ashton și colegii săi au efectuat un studiu clinic pentru care au recrutat 181 de participanți, dintre care 133 au furnizat toate datele necesare pentru analiza finală. Toți participanții au prezentat depresie bipolară, care este faza depresivă a tulburării bipolare. Pentru o perioadă de 16 săptămâni, echipa a alocat în mod aleatoriu toți participanții pentru a primi unul dintre cele trei tipuri de tratament:
Anchetatorii au administrat aceste tratamente alături de medicația normală a participanților pentru tulburarea bipolară. La începutul studiului, echipa a colectat, de asemenea, informații relevante de la voluntari, inclusiv: indicii lor de masă corporală (IMC), măsurile depresiei și în ce măsură au reușit să funcționeze în mod normal în fiecare zi. Cercetătorii au evaluat progresul voluntarilor la fiecare 4 săptămâni – inclusiv la 4 săptămâni după încetarea tratamentului experimental. De asemenea, le-au cerut să răspundă la chestionare care au evaluat obiceiurile alimentare. Acest lucru le-a permis să acorde scoruri fiecărui participant, în funcție de cât de sănătoase erau dietele lor obișnuite. Dietele de bună calitate au inclus un consum ridicat de fructe și legume, în timp ce dietele sărace se bazau pe alimente bogate în grăsimi saturate și carbohidrați rafinați, precum și consumul excesiv de alcool.
Ashton și echipa ei au clasificat dietele sănătoase drept antiinflamatorii și dietele de calitate slabă drept proinflamatoare, pe baza conținutului lor. „Am constatat că persoanele care au avut o dietă de calitate mai bună, o dietă cu proprietăți antiinflamatorii sau un IMC mai mic, au prezentat un răspuns mai bun la tratamentul nutraceutic suplimentar decât cei care au raportat o dietă de calitate scăzută sau o dietă care include alimente care promovează inflamația sau care erau supraponderali”.
Anchetatorii cred că, dacă aceste rezultate ar putea fi reproduse în studii clinice mai mari, specialiștii ar putea dori să înceapă să ofere sfaturi dietetice persoanelor diagnosticate cu tulburare bipolară. Ashton subliniază necesitatea repetării acestui studiu, spunând: „Acesta este un studiu controlat randomizat, dar ceea ce am găsit au fost rezultate exploratorii; cu alte cuvinte, nu a fost principalul rezultat pe care l-am testat”.
„Rezultatul nostru este semnificativ din punct de vedere statistic, dar pentru că studiul nu a fost conceput special pentru a testa efectul calității dietei, dietelor inflamatorii și IMC asupra răspunsului la medicamente în general”, explică ea, „este necesar să se vadă lucrarea reprodusă într-un un studiu mai amplu înainte de a se putea forma concluzii ferme”.
Nu suntem disponibili chiar acum. Dar, ne puteti trimite un e-mail și iti vom raspunde cat mai urgent.
Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin faptul că sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.
Name | Enabled |
---|---|
Technical Cookies In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec. |
|
Cookies We use Cookies to give you a better website experience. |
|
WooCommerce We use WooCommerce as a shopping system. For cart and order processing 2 cookies will be stored: woocommerce_cart_hash & woocommerce_items_in_cart. This cookies are strictly necessary and can not be turned off. |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |