https://ejournal.unperba.ac.id/pages/uploads/sv388/ https://ejournal.unperba.ac.id/pages/uploads/ladangtoto/
Laboretica | Vinul roșu este bun pentru tine?
021-252 04 43contact@laboretica.ro Laboretica | Viitor în sănătate

Vinul roșu este bun pentru tine?

Home / Vinul roșu este bun pentru tine?

Vinul roșu este bun pentru tine?

Vinul roșu conține antioxidanți puternici și multe surse susțin că consumul acestuia are beneficii pentru sănătate. Ce spune cercetarea? Cercetătorii au studiat pe larg vinul – în special vinul roșu – pentru posibilele sale beneficii pentru sănătate. Acest articol analizează dovezile care stau la baza beneficiilor vinului roșu, împreună cu avertismentele pentru sănătate și discută dacă oamenii ar trebui să-l bea.

Beneficii pentru sănătate

Vinul roșu face parte de evenimente sociale, religioase și culturale de sute de ani. Mănăstirile medievale credeau că călugării lor trăiau mai mult, parțial din cauza consumului regulat și moderat de vin. În ultimii ani, știința a indicat că ar putea exista adevăr în aceste afirmații. Potrivit unui studiu din 2018, deși în special nu există recomandări oficiale cu privire la aceste beneficii, consumul moderat de vin roșu are legături pozitive cu: boala cardiovasculară, ateroscleroză, hipertensiune, anumite tipuri de cancer, diabet de tip 2, tulburări neurologice, sindrom metabolic.

Cum ar putea vinul roșu să îmbunătățească sănătatea?

Vinul roșu poate oferi beneficii pentru sănătate din efectele sale antioxidante, antiinflamatoare și de reglare a lipidelor. Vinul roșu – obținut din struguri negri zdrobiți – este o sursă relativ bogată de resveratrol, un antioxidant natural din coaja strugurilor. Antioxidanții reduc stresul oxidativ din organism. Stresul oxidativ are legături clare cu multe boli, inclusiv cancere și boli de inimă. Există multe alimente sănătoase, bogate în antioxidanți, inclusiv fructe, nuci și legume. Strugurii și fructele de pădure întregi sunt surse mai bune de resveratrol decât vinul roșu și, din cauza riscurilor pentru sănătate legate de consumul de alcool, obținerea de antioxidanți din alimente este probabil mai sănătoasă decât consumul de vin. Este posibil să fie nevoie de mult vin roșu pentru a obține suficient resveratrol pentru a avea un efect, ceea ce ar putea face mai mult rău decât bine. Acestea fiind spuse, atunci când alegi între băuturi alcoolice, vinul roșu poate fi mai sănătos decât altele. Următoarele secțiuni analizează mai atent posibilele beneficii pentru sănătate ale vinului roșu.

1. Sănătate cardiovasculară.

Multe studii de-a lungul anilor au arătat o legătură pozitivă între consumul moderat de vin roșu și sănătatea bună a inimii. Recent, o revizuire din 2019 a raportat că consumul de vin roșu este legat de un risc mai mic de boli coronariene, care este o cauză principală de boli și decese peste tot în lume. Autorii au ajuns la concluzia că vinul roșu ar putea avea efecte cardioprotectoare. Cu toate acestea, specialiștii spun că astfel de studii nu arată relații cauză-efect. Alți factori pot juca un rol important. De exemplu, persoanele care beau vin roșu cu moderare pot urma, de asemenea, un stil de viață mai sănătos sau o dietă mediteraneană. Ei subliniază și că excesul de alcool poate afecta direct inima. Pentru a fi în siguranță, oamenii ar trebui să rămână în conformitate cu liniile directoare oficiale de la Centrele pentru Prevenirea Bolilor (CPB), care definesc consumul moderat de alcool astfel:

  • 1 pahar de vin pe zi pentru femei
  • 2 pahare de vin pentru bărbați

2. Sănătatea intestinului.

Un studiu din 2018 raportează că polifenolii din vinul roșu și strugurii pot îmbunătăți microbiota intestinală, contribuind la un intestin sănătos. Conform cercetărilor din 2012, compușii vinului roșu pot acționa și ca prebiotice, care sunt compuși care stimulează bacteriile intestinale sănătoase. În 2016, cercetătorii au sugerat că vinul roșu ar putea reduce riscul bolilor de inimă prin efectele sale asupra microbiomului intestinal. Cu toate acestea, cercetarea este limitată, iar medicii au nevoie de mai multe dovezi înainte de a înțelege adevăratele efecte ale vinului roșu asupra sănătății intestinului.

3. Diabetul de tip 2.

Un studiu din 2015 a arătat că consumul unui pahar de vin roșu la cină „scade modest riscul cardiometabolic” la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și că un aport moderat de vin roșu este de obicei sigur. Oamenii de știință cred că etanolul din vin joacă un rol crucial în metabolizarea glucozei și că și ingredientele nealcoolice pot contribui. Ei cer mai multe cercetări pentru a confirma descoperirile. Oricine are diabet trebuie să se adreseze medicului înainte de a bea alcool.

3. Tensiunea arterială.

Potrivit Asociației Inimii, resveratrolul – un antioxidant în vinul roșu – poate reduce tensiunea arterială și poate crește nivelul de colesterol HDL (bun). În 2006, oamenii de știință au raportat că compușii vinului roșu numiți procianidine ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge. Mulți oameni consideră că o băutură alcoolică îi relaxează, dar rezultatele publicate în 2012 indică faptul că și vinul roșu nealcoolic poate reduce tensiunea arterială. Aceasta ar putea fi o opțiune mai sănătoasă. Cu toate acestea, este important de reținut prea mult consum de alcool poate provoca hipertensiune arterială și aritmie sau un ritm cardiac neregulat.

4. Afectarea creierului după accident vascular cerebral.

O revizuire din 2015 raportează că resveratrolul poate ajuta la protejarea împotriva afectării secundare a creierului după un accident vascular cerebral sau leziuni ale sistemului nervos central. Acest lucru se datorează efectelor sale pozitive asupra inflamației, stresului oxidativ și morții celulare. Cu toate acestea, aceste studii arată mai degrabă efectele resveratrolului decât ale vinului roșu în sine.

5. Pierderea vederii.

Resveratrolul poate ajuta, de asemenea, la prevenirea pierderii vederii prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ, potrivit cercetărilor din 2016. Multe forme de afecțiuni oculare legate de vârstă care cauzează pierderea vederii implică acești factori, inclusiv: glaucom, cataractă, retinopatie diabetică, degenerescență maculară.

6. Cancerul.

Unele cercetări spun că consumul moderat de vin roșu ar putea reduce riscul anumitor tipuri de cancer. Cu toate acestea, Institutul Național al Cancerului spune că există dovezi puternice că și consumul de alcool poate provoca anumite tipuri de cancer, în special consumul abundent. Acest lucru se datorează parțial faptului că se creează toxine în organism, dăunează țesuturilor corpului și creează oxidare. Aceasta înseamnă că efectele adverse potențiale ale alcoolului pot depăși orice beneficiu al resveratrolului. Institutul Național al Cancerului leagă consumul de alcool cu ​​o serie de tipuri de cancer, inclusiv cancerul la gură, gât, ficat, sân și colon. Pentru majoritatea oamenilor, savurarea moderată a vinului roșu este sigură, dar este important să rețineți că excesul consumului de alcool este dăunător. Unele studii, totuși, leagă aportul moderat de vin roșu cu riscul redus sau rezultatele mai bune în cancer. Următoarele secțiuni analizează studii specifice privind vinul roșu și anumite tipuri de cancer.

  • Cancer mamar. Alcoolul crește estrogenul în organism, o substanță chimică care încurajează creșterea celulelor canceroase. Cu toate acestea, un studiu din 2012 spune că inhibitorii aromatazei din vinul roșu – și într-o măsură mai mică, vinul alb – pot reduce nivelul de estrogen și pot crește testosteronul la femeile care se apropie de menopauză. Cercetătorii spun că acesta poate fi motivul pentru care vinul roșu este mai puțin asociat cu un risc crescut de cancer mamar decât alte tipuri de alcool.
  • Cancer de plămâni. O revizuire din 2017 raportează că resveratrolul are efecte protectoare împotriva cancerului, atât în ​​studii la om, cât și în studii de laborator. Mecanismele includ prevenirea proliferării celulare și a creșterii tumorii, inducerea morții celulelor în celulele canceroase și inhibarea metastazelor. Cu toate acestea, din nou, aceste efecte sunt mai degrabă pentru resveratrol decât pentru vinul roșu în sine.
  • Cancer de prostată. Un studiu din 2019 raportează că bărbații care au băut alcool au un risc ușor mai scăzut de cancer letal de prostată și că vinul roșu are legături cu un risc mai mic de progresie la boala letală. Autorii spun că aceste rezultate înseamnă că consumul moderat de alcool este sigur pentru persoanele cu cancer de prostată.

7. Demență.

Potrivit unui raport din 2018, cercetătorii au descoperit un risc crescut de demență la persoanele care s-au abținut de la consumul de vin. Autorii spun că acest lucru se poate datora efectelor neuroprotectoare ale polifenolilor și altor compuși din vin care pot reduce inflamația și pot modifica profilul lipidic din organism.

8. Depresie.

Un studiu din 2013 pe 5.505 de persoane de-a lungul a peste 7 ani a arătat că cei care au băut între 2-7 pahare de vin în fiecare săptămână au avut niveluri mai scăzute de depresie. Aceștia au raportat, de asemenea, că persoanele care au băut mult aveau un risc mai mare de depresie.

Contact

Nu suntem disponibili chiar acum. Dar, ne puteti trimite un e-mail și iti vom raspunde cat mai urgent.

Show Buttons
Hide Buttons
x

Utilizăm cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin faptul că sunteți de acord să acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră de cookie-uri.

Setările de Confidențialitate
Name Enabled
Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec.
Cookies
We use Cookies to give you a better website experience.
WooCommerce
We use WooCommerce as a shopping system. For cart and order processing 2 cookies will be stored: woocommerce_cart_hash & woocommerce_items_in_cart. This cookies are strictly necessary and can not be turned off.
Google Analytics
We track anonymized user information to improve our website.
Google Adwords
We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks.
Facebook
We use Facebook to track connections to social media channels.